• Maranke Pater

ZomerOndernemer weer van start

NIJKERK Het project ZomerOndernemer is weer gestart. In de zomer kunnen ondernemende jongeren tussen de 15 en 22 jaar klaargestoomd worden voor een eigen bedrijf en hierbij geholpen worden door professionals.

Maranke Pater

Ook Nijkerkse jongeren kunnen hier aan mee doen. De Nijkerkse Hanna Noort en Lars van Scheijndel kijken terug op hun ervaringen met het ondernemersschap. In 2016 konden jongeren voor het eerst in de regio Amersfoort meedoen aan ZomerOndernemer. Lars van Scheijndel wilde in de toekomst websitebouwer worden en maakte dankzij ZomerOndernemer een vliegende start.  Van Scheijndel: ,,Na ZomerOndernemer heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak. School was alweer begonnen, waardoor ik constant met twee dingen tegelijk bezig was. Ondanks dat kon ik toch veel bezig zijn met mijn websites en netwerken."  Tijdens en na ZomerOndernemer was zijn netwerk zodanig gegroeid dat hij hier en daar af en toe een website kon bouwen voor iemand. ,,Ik ben dankzij ZomerOndernemer erachter gekomen dat veel mensen vaak niet begrijpen hoe ze het beste hun website kunnen onderhouden. Om deze groep ook te kunnen helpen heb ik besloten om mijn manier van werken volledig aan te passen. Ik verkoop nu geen websites meer, maar lever deze met een maandelijkse analyse van de website waarin ik verbeterpunten aankaart en doorvoer, zonder dat ik daar extra uren voor hoef te rekenen."

BESTE VAN NIJKERK Na een driedaagse training worden de jongeren tijdens ZomerOndernemer 'los' gelaten om zelf met hun eigen bedrijf aan de slag te gaan, samen met een businesssbuddy, wat ook vaak een ondernemer is. Op het einde van ZomerOndernemer konden de jongeren zelfs een prijs winnen. De gemeente Nijkerk wilde de Nijkerkse ZomerOndernemers in de spotlights zetten en besloot hen op hun eigen wijze te eren. Voor hen werd Hanna Noort uitgeroepen tot ZomerOndernemer van Nijkerk.

FOCUS OP GELD Noort viel op omdat zij tweedehands designkleding via marktplaats en andere bronnen inkoopt om deze vervolgens weer te verkopen via haar facebookpagina. Noort: ,,Ik kijk met heel veel plezier terug op ZomerOndernemer 2016. In een paar weken tijd heb ik geleerd wat ondernemerschap inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken."  Tijdens het opzetten van haar onderneming heeft Noort zichzelf  vaak de vraag gesteld wat ze nu precies wilde in de toekomst. ,,Ik ben er achter gekomen dat ik het ondernemerschap enorm gaaf vindt, en tegelijkertijd realiseer ik mij dat ik niet gelukkig wordt van het moeten focussen op geld. Ik vind de duurzaamheid achter mijn onderneming in combinatie met het kleinschalige en onbekende een stuk leuker." 

Van de prijs die Noort won in Nijkerk heeft ze een leerzame training gevolgd bij marketingadviseur Paula de Boer. ,,Zij heeft mij op weg geholpen hoe ik optimaal gebruik kan maken van social media." Toen Noort nog aan het begin van haar onderneming stond had ze besloten om de opbrengst drie  maanden lang op te sparen en dit uiteindelijk te besteden aan maaltijden voor daklozen en minderbedeelden. ,,Het bedrag van 175 euro ga ik aan het einde van mijn stage bij Motiva Straatadvocaten aan de straatadvocaat doneren." 

Beide ZomerOndernemers hopen dat er Nijkerkse jongeren zijn die hun voorbeeld zullen volgen. Voor meer informatie: www.zomerondernemer.nl.