• De paling wordt ter plekke gerookt en is daardoor heerlijk vers.

    Wal-Vis

Wal-Vis houdt van vis en tradities

NIJKERK Aanstaande zondag is het weer vaderdag. Voor Walter van de Groep van Visspecialist Wal-Vis het uitgelezen moment om zaterdag het traditionele palingfeest te houden.

Maureen van Goethem

Voor de kiosk zal de rookkast staan en iedereen kan dan weer genieten van de versgerookte paling die Van de Groep zelf gaat roken. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe het proces van het ambacht paling roken eraan toegaat. ,,Dat gebeurt op ambachtelijke wijze. Het is verse paling, geen kweek. Iedereen is van harte welkom. Dan kunnen de vaders de dag daarna, op Vaderdag, weer lekker verwend worden'', lacht Van De Groep. ,,En bij aankoop van een pond krijgt de klant een luxe cadeauverpakking gratis.''

LOCATIE Het terrein waar ooit autobedrijf Visser en later de Jumbo zich bevonden zal op de schop gaan. Ook voor Wal-Vis zal er een andere oplossing gevonden moeten worden. Van de Groep: ,,In het ondernemen sta je voor veel uitdagingen. Op de huidige locatie wil de gemeente samen met een projectontwikkelaar woningbouw realiseren en moeten wij vertrekken. Inmiddels zijn wij ruim acht maanden bezig om bij de gemeente in overleg te komen over een andere locatie, maar de belangen van een vishandel wegen kennelijk toch wat minder zwaar dan die van de planontwikkeling.'' Van de Groep is niet zozeer tegen, maar wil wel serieus genomen worden. ,,Immers, voor veel Nijkerkers zijn wij een vaste waarde die behouden zou moeten blijven. Het zou jammer zijn als dit moet verdwijnen, omdat de gemeente niet mee wil denken over een andere plek voor een simpele viskraam.''

BBQ Het uitgebreide assortiment van de visspecialist heeft naast de vele soorten vis, salades en visschotels, een heerlijk barbecue assortiment zelfgemaakte spiesen met witvis, zalm en scampi met en zonder marinade, zeebaars en dorade. ,,Mensen gaan nu weer naar buiten, waar ze steeds vaker een buitenkeuken hebben. Je hebt niet zoveel nodig om een heerlijke barbecue te organiseren. Met ons assortiment, aangevuld met stokbrood en salades, ben je al een heel end op weg.''

HARINGTEST Met de veiling van het eerste vaatje, afgelopen dinsdagmiddag op de Scheveningse visafslag, ging het haringseizoen officieel van start. Vanaf vandaag is de haring overal in het land te koop en ook bij Wal-Vis. Uiteraard heeft Van de Groep direct geproefd. ,,De kwaliteit is goed, mager is de haring niet.''

WEDSTRIJD De haring van Wal-Vis kan beoordeeld worden. Van 12 tot en met 30 juni kan men een stem uitbrengen en de haring beoordelen. ,,Dit is een wedstrijd voor alle visspecialisten. De wedstrijd bestaat uit twee ronden. In ronde één bepalen de consumenten per provincie via de link op onze website of www.nationaleharingtest.nl de finalisten. Daar laten de consumenten een beoordeling achter. In de tweede ronde wordt bij de finalisten in samenwerking met een onderzoeksbureau een heel uitgebreide enquête afgenomen.''

a        [Visspecialist Wal-Vis. Torenstraat 4a, Nijkerk. Tel.: 033 245 96 05 of 06 538 07 399. www.wal-vis.nl