• Intertoys van Boeijen is altijd al voorstander geweest van een BiZ.

    ANP Foto

'Vooral ketens hebben een hekel aan de BiZ'

NIJKERK Over het instellen van een Bedrijfsinvesteringszone door de ondernemers in het centrum wordt op 12 februari opnieuw gestemd. Er zijn voorstanders, maar ook tegenstanders van de BiZ.

Maranke Pater

Henk van Boeijen, eigenaar van Intertoys van Boeijen is altijd al voorstander geweest van een BiZ. ,,De BiZ is een soort belasting die wordt opgelegd aan ondernemers. Met dit geld kan er meer georganiseerd worden in de stad. Ik heb eens zitten rekenen en uiteindelijk gaat het om 1 of 2 euro per dag wat je er meer aan kwijt bent. De NOV dacht de vorige keer te makkelijk dat de BiZ erdoorheen kwam. Maar zeker ketens hebben een hekel aan de BiZ. Ze willen allemaal op een A-locatie zitten, maar niet meebetalen als er iets wordt georganiseerd, terwijl ze er wel van profiteren."

,,In winkelcentrum de Hamershof in Leusden worden ondernemers verplicht om een financiële bijdrage te doen aan activiteiten. In Nijkerk is het wel weer lastiger om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. De een huurt een pand, een ander is eigenaar. Er is altijd wat te doen in Nijkerk waardoor er klanten naar de binnenstad trekken. Mensen van buitenaf vinden het geweldig dat je hier bijna voor niks kunt parkeren. Als we allemaal gaan meebetalen heeft iedereen er profijt van. Door een BiZ komt er ook meer ruimte om een ondernemer te ondersteunen als hij of zij een leuk plan heeft en een budget nodig heeft. De stad is oud en wordt van de zomer helemaal vernieuwd. Als het klaar is, zien de straten er weer uit als een plaatje. Met behulp van een BiZ kunnen we het straatbeeld helemaal naar ons zin maken.”

TEGEN Naast voorstanders zijn er ook tegenstanders van de BiZ, waaronder Gerwin van de Pol, eigenaar van Café Xero: ,,Ik heb de eerste stemronde heel bewust tegen de BiZ gestemd. Voor wat betreft de grootste punten binnen de BiZ vind ik dat de gemeente het gewoon moet regelen en niet de ondernemers zelf. De gemeente wil een BiZ wel faciliteren, maar de kosten liggen (voor een groot gedeelte) bij de ondernemers. Ik vind persoonlijk dat een binnenstad aantrekkelijk gemaakt moet worden door de gemeente en niet door de ondernemers zelf. Wij zijn al bereid om een horecabedrijf of winkel te vestigen en er keihard voor te werken, de gemeente moet voor activiteiten en aankleding als bloembakken en vlaggen en verlichting voor de feestdagen zorgen."

,,Het stuit mij daarnaast tegen de borst dat het een belasting is die straks door de gemeente opgelegd wordt. Het is een bedrag van honderden euro's op basis van de grootte van het pand waar je in zit. Voor winkeliers met een kleine winkel en een groot magazijn is dat bijna niet te bekostigen. We mogen al blij zijn dat een groot ketenbedrijf zich in Nijkerk wil vestigen. Officieel word ik ook gezien als freerider, omdat ik geen lid ben van de NOV, maar ik draag wel financieel een steentje bij aan feesten als Boerenmaandag en Horecadag. Dit zijn evenementen die niet door een BiZ bekostigd zullen worden. Maak evenementen die al een begrip zijn groter en beter, zet Nijkerk daarmee op de kaart! Aan nieuwe evenementen heb ik als nachthoreca weinig."