Van een lekker frietje op zijn tijd kan iedereen genieten

Eethuys Marktzicht wil lekkerste friet bakken

Maureen van Goethem

NIJKERK Hillie Bos heeft eerder dit jaar haar passie gevolgd en opende in april haar eigen zaak: Eethuys Marktzicht.

Het is inmiddels duidelijk: de lekkerste friet van Nijkerk haal je op het Plein bij Eethuys Marktzicht. Niet zomaar een friettent, maar één waar alleen de beste aardappel tot frieten geschild en gesneden wordt. Hillie opende boerenmaandag voor het eerst de deuren aan het Plein. De voormalige snackbar/automatiek 'Plein', bij ieder bekend en waar vele generaties kind aan huis waren, heeft een ware metamorfose ondergaan. Het pand hebben ze samen met familie en vrienden van onder tot boven schoongemaakt en opgeruimd. Daarna is het interieur is aangepast en gemoderniseerd en het heeft een naamswijziging ondergaan. En dat alles in een tijdsbestek van slechts elf dagen. ,,De horeca zat altijd al in mijn hart'', vertelt Hillie, ,,ik houd van aanpakken en dat kan ik hier helemaal kwijt.''

Bij Eethuys Marktzicht bakken ze heerlijke huisgemaakte frieten en diverse snacks, waaronder kroketten, frikadellen en hamburgers en Gelderse schijven. Ook een kopje koffie met appelgebak met een toefje slagroom wordt geserveerd. ,,Wij maken onze friet van de beste aardappels. Ze worden met de uiterste zorg geselecteerd door onze aardappelleverancier John van de Kroon. Ze worden door onszelf geschild en gesneden tot heerlijke dikke frieten'', zegt Hillie. ,,Er zoveel mogelijk wordt gewerkt met leveranciers in de nabijheid van de zaak. Daarna worden ze op de juiste temperatuur voorgebakken, om ze vervolgens af te bakken en te serveren in een ouderwetse puntzak.'' Er wordt precies geschild en gesneden wat ze nodig hebben. Het voorbakken zorgt voor die bijzondere smaak die ontbreekt bij fabrieksfriet. De friet wordt voor- en afgebakken in 100% plantaardige frituurolie.

Gasten kunnen bij Eethuys Marktzicht ook terecht voor nasi- en bamiballen, gemaakt volgens het welbekende recept. En wat denk je van heerlijke nasi of bami, alleen even opbakken in de koekenpan en gelijk aan tafel. Makkelijker kan niet.

Er wordt in de keuken veel zelf klaargemaakt, zo is Hillie regelmatig met de Gelderse schijven, nasi- en bamiballen in de weer en ook de verse kippetjes hangen in de grill. Je kunt ook een biertje, wijn of mixje drinken naast je friet. ,,Daar hebben wij inmiddels vergunning voor.''

Hillie zit vol met leuke ideeën die ze deelt op de Facebook-pagina Eethuys-Marktzicht. Zo ook de actie voor de Veluwe wandeltocht die aanstaande zaterdag (30 mei) plaatsvindt. De papieren puntzak is verkrijgbaar voor slechts een euro en inwisselbaar voor een puntzak huisgemaakte friet.

Eethuys Marktzicht is elke weekdag open van 11.00 tot 23.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 01.00.

Eethuys Marktzicht

Plein 6

3861 AB Nijkerk

Tel.: 033-2451944