• Archief BDUmedia

Van den Tweel Groep neemt winkelcentrum Oosterpoort over

NIJKERK Winkelcentrum Oosterpoort, inclusief de parkeergarage en de naastgelegen Eierhal zijn aangekocht door de Van den Tweel Groep. Tot  nu toe was de Oosterpoort eigendom van Aprisco uit Assen. Het vastgoedbedrijf was ook de ontwikkelaar van het gebied en sinds de oplevering in oktober 2015 ook eigenaar.

Wijnand Kooijmans

Door het Nijkerkse concern werden eerder dit jaar al winkelcentrum Paasbos en de commerciële winkelruimten aan de Brede Beek in Nijkerk van Aprisco overgenomen. Daarmee heeft dit bedrijf geen vastgoed meer in bezit in Nijkerk.

AFSCHEID Volgens eigenaar/algemeen directeur Gerard van den Tweel is hij gaan nadenken over de overname van de belangen van Aprisco op het moment dat duidelijk werd dat dit bedrijf het vastgoed in Nijkerk wilde gaan afstoten. ,,De aanschaf past binnen de strategie van ons bedrijfsonderdeel Van den Tweel Vastgoed met als specialisatie het beheer en exploitatie van vastgoed, waaronder winkelpanden."

De aankoop brengt voor Gerard van den Tweel ook een persoonlijke emotie mee. ,,De Oosterpoort is gebouwd op de Vetkamp, hoek Molenplein, waar ik geboren ben en waar ik in de oude Eierhal winkelcentrum De Oosterpoort opende in 1976. Van de verkoop van de Eierhal en mijn andere panden aan de Vetkamp en het Molenplein in 1995 aan Aprisco heb ik overigens nooit spijt gehad."

PROJECT Bij de verkoop destijds was ook het voormalige politiebureau in het Van Reenenpark betrokken. Van den Tweel: ,,Aprisco heeft als ontwikkelaar ondanks alle problemen en tegenslagen welke er zijn geweest rond de nieuwbouwplannen een prachtig project neergezet met de realisatie van de Oosterpoort. Het Molenplein en omgeving is echt een sieraad geworden voor de binnenstad van Nijkerk. Ik ben er dan ook trots op om daarvan weer de eigenaar te zijn."

Onder meer door de discussie rond de Eierhal heeft de realisatie van de Oosterpoort in totaal twintig jaar in beslag genomen. Voor de gemeente Nijkerk is de overname van belang in verband met afspraken welke met Aprisco zijn gemaakt over de tarieven voor de parkeergarage Oosterpoort.

TOEVOEGING Door de aankoop van de Oosterpoort wordt rond de 8.500 vierkante meter commerciële ruimte aan de vastgoedportefeuille van de Van den Tweel Groep toegevoegd. Onder meer gaat het om de Jumbo-supermarkt. Volgens Gerard van den Tweel betekent de aankoop niet dat er rustige tijden aanbreken voor zijn bedrijf.

Nijkerk heeft, vooral sinds de crisisjaren, te maken met een behoorlijke leegstand in de binnenstad hetgeen een negatief effect heeft op het imago van de binnenstad. Toch is Van den Tweel niet pessimistisch over de toekomst. ,,Ik zie kansen en mogelijkheden om het winkelgebied een flinke boost te geven. Met meer dan vijftig jaar ervaring als ondernemer heb ik goede ideeën over welke mix van winkels de binnenstad nodig heeft."

INVESTEREN Van den Tweel ziet zijn aankopen vooral als het investeren in een stad die het verdient om weer een snel een bruisend en met aantrekkelijke winkels gevuld centrum te krijgen. ,,Daarvoor ga ik in ieder geval mijn best doen. Ik vind het belangrijk in overleg met de gemeente, de ondernemers en de consument een goede invulling te geven aan het centrum."