• Thuiszorg de GeZusters

Tweede Kamerlid bezoekt Hoevelaakse thuiszorgorganisatie

HOEVELAKEN Thuiszorgorganisatie De GeZusters kreeg afgelopen donderdag Tweede Kamerlid Sophie Hermans op bezoek. De innovatieve zorgorganisatie uit Hoevelaken heeft een bijzondere aanpak ontwikkeld waar zij graag meer over wilde horen. Ook wethouder Marly Klein, van de gemeente Nijkerk, was aanwezig.

Linda van Binnendijk, directeur en oprichtster van Thuiszorg de Gezusters: „We zijn heel blij dat we onze innovatieve manier van werken hebben kunnen laten zien. Drie jaar geleden zijn we gestart vanuit de visie 'integrale zorg in een extramurale omgeving'. Thuiszorg de GeZusters levert alle facetten van de zorg in de thuissituatie. Dit doen we met kleine teams, en om dit te kunnen waarborgen start er in het najaar weer een Helpende opleiding. Mogelijk gaat de huidige groep, net als onze eerdere groep Helpende, door naar de Verzorgende (ig) opleiding. Ook hechten wij veel waarde aan de mantelzorgers en vrijwilligers, wij streven er naar om samen tot de beste zorg voor de cliënt te komen."

Bij Thuiszorg de GeZusters heeft de huishoudelijke ondersteuning net zo'n belangrijke rol als de verpleegkundige. Door het opleiden van de huishoudelijk verzorgende naar Helpende worden de zorg en de huishoudelijke ondersteuning geïntegreerd. Dit geeft rust en stabiliteit voor de cliënten.

TOEGANKELIJK Sophie Hermans: „Het is goed om te zien dat er uit de transities mooie, goed werkende initiatieven ontstaan die laagdrempelig en toegankelijk zijn. Het mooiste vind ik echter om te zien dat mensen weer kunnen doen waar hun hart ligt: zorgen met aandacht." Ook Marly Klein was onder de indruk van de aanpak in Hoevelaken: „Als gemeente staan we open voor initiatieven die de ondersteuning en zorg van inwoners verbeteren. Ik ben vooral erg blij dat Thuiszorg de GeZusters het aantal professionals dat hulp komt geven weet te beperken door in één persoon ondersteuning vanuit de gemeentelijke Wmo en zorg vanuit de ziektenkostenverzekering te combineren. Dat brengt rust bij de inwoners."

ONDERZOEK De integrale werkwijze is middels een clienttevredenheidsonderzoek getoetst en dat leverde een eindcijfer op van gemiddeld 9.1. Dat de medewerkers zich ook sterk betrokken voelen bij deze werkwijze is ook zichtbaar in het percentage ziekteverzuim, dit is bij De GeZusters 0.65 procent, terwijl het landelijk gemiddelde op 5.8 procent ligt.