• De sluiswachterswoning langs de Arkervaart.

    Wijnand Kooijmans
  • De twee nieuwe eigenaren van het pand.Links Marie Louise Roozeboom, rechts Dolly van den Akker.

    Wijnand Kooijmans

Sluiswachterswoning na 18 jaar leegstand voortaan restaurant

NIJKERK De sluiswachterswoning bij de Arkersluis wordt een restaurant. De koopakte is dinsdagmiddag ondertekend door Dolly van den Akker en haar partner Marie-Louise Roozeboom. De verwachting is dat in het voorjaar van 2020 de deuren kunnen worden geopend.

Wijnand Kooijmans

Het pand heeft in totaliteit achttien jaar leeggestaan. Roozeboom verwacht dat de restauratie zo'n jaar in beslag gaat nemen. Zij zegt dat het streven is een restaurant op niveau te realiseren. ,,Salenteinachtig maar wel met een barretje, daar houden we van." Zelf wonen ze in een gerestaureerd monument in de polder.

OUDE STIJL Van den Akker: ,,Dat maakt dat we ook niet te moeilijk willen denken over de restaurant van de sluiswachterswoning. Tegen de restauratie van onze woning keken we ook enorm op, achteraf viel het allemaal best mee." Opzet is dat alles zo veel mogelijk in de oude stijl wordt gerestaureerd. Al moeten aan de buitenkant wel enkele zaken worden vervangen. Aan de binnenkant willen ze zo veel mogelijk terug naar de oorspronkelijke kleur welke bijvoorbeeld is aangebracht.

De verdeling in kamers, zoals deze aanwezig is, blijft ook bestaan. Beiden zien daarin voordelen als het gaat om bijvoorbeeld het geven van een klein feestje of een familiebijeenkomst. Op de zolder willen ze twee logeerkamers creëren. ,,Het is fijn wanneer je uit Apeldoorn komt en hier lekker hebt gegeten en een fles hebt genuttigd dat je hier kunt overnachten om de volgende dag pas weer naar huis terug te hoeven."

UITDAGING De twee kersverse eigenaren zien de restauratie als een enorme uitdaging. Roozeboom is jaren eigenaar geweest van Old Niekark maar was daarop wel uitgekeken. Van den Akker: ,,Ik heb ook een uitdaging nodig om niet achter de geraniums te komen zitten." Opzet is dat er straks ook koffie en een lunch kan worden genuttigd. ,,We willen beslist niet alleen een avondrestaurant worden", zo zegt Van den Akker.

Voordeel voor beiden is dat het pand al een horecabestemming heeft. ,,We hebben een gesprek gehad met de gemeente en daar bestond alle bereidheid tot medewerking. Nijkerk aan Zee is al vijf jaar in ontwikkeling en dit is het laatste pand dat nog leeg staat." Parkeren vindt straks plaats aan de overzijde van de Zeedijk op het terrein van Leisurelands. Op het terrein van de sluiswachterswoning wordt in de toekomst geen enkele auto meer toegestaan.

PUNTJES Beiden geven aan dat nog niet alles tot in de puntjes is uitgezocht. ,,We wilden eerst alle rompslomp achter de rug hebben. Stel je voor dat alles op het laatste moment toch niet door gaat. Natuurlijk zijn we al wezen kijken naar meubels, maar we hebben nog niets beslist."

De voormalige sluiswachterswoning werd in de achttiende eeuw gebouwd als sluishuis van het scholambt Nijkerk. Boven de entree is het wapen van het voormalig scholambt aangebracht. Het pand is aangewezen als Rijksmonument. Bijzonder in het pand zijn onder meer de vensters. Het gaat om zogenoemde twaalfruitsvensters. Op het dak staan twee hoekschoorstenen met twee windvanen erop. Het gebouw is erkend als rijksmonument.