• ...

'Randmeren als 80 kilometer langwatersportparadijs'

NIJKERK Bestuurders, ondernemers en gebiedsbeheerders kwamen vrijdag 7 december in het Dolfinarium bijeen om het onmogelijke mogelijk te maken; de 80 kilometer lange Randmeren te ontwikkelen tot één coherent en tegelijk gedifferentieerde hotspot voor waterrecreatie. Dat meldt de vereniging Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren 

Met ruim zestig deelnemers is het eerste jaarcongres 'samenwerken aan Randmerenkwaliteit' van Gastvrije Randmeren goed bezocht. Het ochtendprogramma is gericht op informeren en inspireren,  's middags buigen de deelnemers zich over plattegronden en waterkaarten. Aan zeven thematafels ontleden werkgroepen met markeerstiften, potloodstrepen en kleurige stickers het hele gebied van Almere tot Kampen. ,,De verscheidenheid van de watervlakken, met harde en zachte kustgebieden, en de open en gesloten achterlanden is voor tal van de aanwezigen zelf een openbaring. En als vanzelf vormt zich het beeld van één aaneengesloten en grenzeloos recreatie- en watersportgebied."

De ontmoetingen hebben volgens Gastvrije Randmeren 'een enorme collectieve kennistoename als gevolg'. ,,Werkgroep-genoten delen hun gebiedsgeheimen. Van onbekende wandel-fietsverbindingen, geheime groenparadijzen en verscholen ankerplaatsen. En snel verschijnen in het grenzeloze en aaneengesloten gebied van de Randmeren nieuwe kansen en nieuwe verbindingen; een fietspad hier, een sluisje daar en waarom niet een extra theehuis, precies op die plek. Hier vindt de ultieme ontschotting plaats van 80 kilometer Randmeren, waarin vijf provincies, het Rijk, zestien gemeenten en vier waterschappen samenkomen."