• Van de Groep: ,,De haring zit goed in het vet en is goed op gewicht. Ik verwacht er veel van.''

    Maureen van Goethem

'Hollandse Nieuwe' bij Wal-Vis

Advertorial

Palingfeest; traditioneel dag voor vaderdag

NIJKERK Volgens Walter van de Groep van Wal-Vis kijken de echte haringliefhebbers er al weken naar uit: de start van het Hollandse Nieuwe-seizoen.

Maureen van Goethem

De opening van het haringseizoen 2018 vindt plaats op woensdag 13 juni. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt één dag eerder, op dinsdag traditioneel geveild in Urk. Vanaf dat moment staan de Nederlanders weer klaar om de lekkerste, maar natuurlijk ook de best gesneden haring te komen proeven. Wal-Vis nodigt de klanten graag uit om de haringen in zijn viskiosk (achter Rivon) te komen proeven.

,,De nieuwe haring die dan verkrijgbaar is, is lekkere vette haring, van zeer goede kwaliteit. We kunnen dan meteen ons ambacht laten zien aan onze klanten'', zegt Van de Groep.

HARING SNIJDEN Team Wal-Vis deed onlangs mee aan de nationale keuring 'Haring Snijden', waar visspecialisten hun techniek konden laten zien en laten beoordelen. En ook dit jaar scoorde het team van Wal-Vis weer goed net als voorgaande jaren.

PIGGY Vanaf nu kunnen klanten van Wal-Vis sparen met het Piggy spaarsysteem, een soort spaarpot van punten. De zegeltjes op de 'oude' spaarkaarten kunnen worden overgezet naar het nieuwe systeem. ,,Het is een zegelkaart op een digitaal pasje waarbij men spaart men voor korting of gratis producten uit onze kiosk. Alles blijft verder hetzelfde.''

Op dit moment doen naast Wal-Vis ook Mango Nijkerk, Keurslager Tim de Gier, Bakkerij ten Have, Mea Flora mee. ,,En in de toekomst wellicht meer winkeliers, want het is een handig spaarsysteem en dan is de dikke portemonnee met al die afzonderlijke zegelkaarten en pasjes overbodig.''

FISH&CHIPS Wanneer je in Engeland zegt dat je zin hebt in Fish & Chips is er bijna op elke straathoek wel een gefrituurd visje met patat te krijgen. Vorig jaar lanceerde Van de Groep deze lekkernij in zijn kiosk. Snel een lekkere en betaalbare maaltijd meent de ondernemer. ,,Het zijn kleine lekkerbekjes van kabeljauw en kibbeling en dan twee soorten saus in een Engelse box.''

VADERDAG Wat ook een traditie is dat het op de zaterdag voor vaderdag weer palingfeest is bij Wal-Vis. Van de Groep neemt zijn rookhang mee en kan iedereen genieten van een andere voortreffelijke delicatesse: gerookte paling. Van de Groep gaat de paling zelf roken.

,,Dat gebeurt gewoon hier bij de kiosk in de rookoven op ambachtelijke manier. Het is verse paling (geen kweek), top paling van het IJsselmeer. Iedereen is van harte welkom. Dan is de paling heerlijk vers. Dan kunnen de vaders de dag daarna (vaderdag) weer lekker verwend worden'', lacht Van De Groep. ,,En bij aankoop van een pond krijgt de klant een luxe cadeauverpakking gratis.''

a [Visspecialist Wal-Vis. Torenstraat 4a, Nijkerk. Tel.: 033-2459605 of 06-53807399. wal-vis.nl