• Tim, André en Simone: ,,We zijn trots op de mijlpaal van een halve eeuw.’’

    Maureen van Goethem

Halve eeuw jubileum Schoonderbeek

NIJKERK Tijmen Schoonderbeek schreef zijn bedrijf Schoonderbeek Verwarming op dinsdag 27 mei 1969 in bij de Kamer van Koophandel.

Maureen van Goethem

Tijmen Schoonderbeek begon met het onderhouden van de cv-ketels die toen nog de stadsverwarming van 150 huizen regelden, in de twee grote ketelhuizen van Paasbos. Naast zijn dagelijkse baan in Amersfoort hield hij dat in de avonduren voor de Woningstichting Nijkerk bij. Ook nadat de stadsverwarming verdween, legde hij de nieuwe leidingen aan om de cv-ketels in die 150 huizen aan te sluiten en te onderhouden. ,,Zo zijn we gegroeid'', zegt zijn zoon André Schoonderbeek, sinds 2005 eigenaar/directeur van het bedrijf. Hij kwam 1 januari 1987, toen hij merkte dat hij graag met zijn handen werkte, in dienst bij zijn vader.

FAMILIEBEDRIJF Het waren de beginjaren van een bedrijf dat gestaag zou uitgroeien tot een mooie onderneming, een begrip op het gebied van cv- ketels en warmtepompen, in bestaande- en nieuwbouw(projecten), waarin de familie voortdurend een belangrijke rol zou spelen. Waar het bij andere familiebedrijven wel eens uitloopt op fikse problemen, is dat bij Schoonderbeek nooit gebeurd. ,,Als je zo lang samenwerkt bouw je vanzelf een band op. Dat hoort ook bij dit bedrijf, want er werken hier veel meer mensen al heel erg lang'', zegt zijn vrouw Simone, die de administratie doet.

Het waren de tijden van werken met een 27mc bakkie en portofoon om storingen aan te nemen, aansluitend naar de klus te rijden en uit te zoeken wat precies de storing was. ,,Het is nu simpeler geworden. Met meetinstrumenten weten we snel wat er aan de hand is en we zijn natuurlijk allemaal bereikbaar.''

MEDE-EIGENAAR Tim Schoonderbeek stond als klein mannetje bij zijn opa in de werkplaats koper en ijzer te zagen. Ook ging hij als 12-jarige jongen wel eens met de monteurs op pad. Hij koos als opleiding middelbare installatietechniek, daarna hogere installatietechniek en daarna werkte hij eerst een aantal jaar bij andere bedrijven. Hij is sinds 2013 werkzaam binnen het bedrijf en sinds 1 januari 2019 is Tim ook mede-eigenaar. Toen Tim begon heeft hij nog een half jaar met zijn opa op kantoor gezeten. Hij vond het heel mooi dat zijn kleinzoon ook in het bedrijf kwam werken. ,,Helaas is hij toen overleden. Ik denk er wel fijn aan terug, want als er een klant belde en vroeg naar meneer Schoonderbeek, dan was het altijd 'welke van de drie wil je hebben, keuze genoeg'.''

DIGITALISERING Er is veel veranderd de afgelopen zes jaar. Simone: ,,Drie jaar geleden nog stonden we met handgeschreven werkbonnen in de hand. Tim heeft digitalisering binnen het bedrijf ingevoerd.'' ,,Post-It's gebruiken we niet meer'', lacht Tim. ,,Voor kantoor is het makkelijker geworden, voor de monteurs is het wat meer werk.'' ,,Maar nu is alles leesbaar'', zegt André.

a        [Schoonderbeek Centrale Verwarming. Spoorstraat 29a, 3862AC Nijkerk. Tel.: 033-2452517. schoonderbeek-cv.nl