• De eerste Fit&Fun was al een succes.

    Nautilus Healthclub

Fit&Fun geeft jeugd plezier in bewegen

Advertorial

NIJKERK Voor de tweede keer organiseert Nautilus Healthclub het Fit&Fun project, een programma voor kinderen van 4 tot 14 jaar om af te vallen en kennis te maken met diverse sporten.

Maranke Pater

Doel van Fit&Fun is om kinderen bewust te maken van hun manier van eten en bewegen. Danny van Dijk, eigenaar van Nautilus Healthclub: ,,Er deden de vorige editie vijf kinderen aan mee met hun ouders. De kinderen vonden de trainingen en de sporten die we hen lieten doen heel afwisselend. Van judo en kickboksen tot basketballen en fitness: we hebben hen verschillende sporten laten zien.”

Een gediplomeerde trainer begeleidt de kinderen. Ouders worden in het programma vooral in sessies met een pedagoog en diëtist meegenomen om geholpen te worden. Van Dijk: ,,Voor ouders is het vaak lastig om hun kind in te laten zien dat afvallen en gezonder eten beter voor hen is. In verschillende sessies vertellen we hen over de afspraken die ze met hun kinderen kunnen maken over snoepgedrag en wat voor eten ze naar school mee kunnen nemen. Voor een kind kan het ook lastig zijn als een broer of zus alles kan eten zonder aan te komen en zijzelf niet. We geven ouders veel tips om hiermee om te gaan.”

BAAT Het programma wordt met subsidie van Zonmw bekostigd, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ,,Op ieder willekeurig schoolplein lopen kinderen rond die in aanmerking komen voor het programma. Ze hoeven niet dik te zijn, andere kinderen hebben baat bij het programma omdat ze niet op een sport durven te gaan. We begeleiden ze daarin en gaan op het einde van het project met hen naar verschillende sportverenigingen toe.” De focus ligt daarom ook niet op afvallen. ,,We willen bereiken dat de verhouding tussen lengte en gewicht beter wordt, maar het belangrijkste is dat kinderen goed in hun vel komen te zitten en ook zin krijgen om wekelijks te gaan sporten.”

Er zijn al diverse aanmeldingen binnengekomen van oudere kinderen en daarom is de leeftijd van deelname ook verhoogd. ,,Je merkt dat in de brugklas het keerpunt komt van beweging. Kinderen die voorheen op het schoolplein voetbalden in hun vrije tijd zitten nu na schooltijd thuis op de bank. Als ze dan geen sportvereniging hebben waar ze wekelijks naartoe gaan wordt de beweging flink minder.”

Ouders worden uitgenodigd om ook zelf mee te sporten. ,,Er is één les waarin ouders samen met hun kinderen sporten.” Deelnemers krijgen een dagboek waarin ze bijhouden wat ze eten en drinken en hoe vaak ze in de week bewegen. ,,Hierdoor worden ze zichzelf bewust van wat ze eten en we kunnen hen wijzen op verkeerd eetgedrag.”

Voor de deelname wordt een bijdrage van 50 euro gevraagd. ,,Dit doen we omdat het meedoen niet vrijblijvend is, we verwachten van kinderen en hun ouders gedurende de zestien weken dat het programma loopt een goede inzet.”

a        [Nautilus Health Club, Oude Barneveldseweg 65 Nijkerk, 033-2457800, nautilushealthclub.nl