• De Vries: ,,Mensen graag iets lekkers. Die wens willen wij graag vervullen.’’

    Maureen van Goethem

Een lekker, echt Nijkerks 'IJscootje'

Advertorial

IJssalon voor mens en hond

 

NIJKERK 'IJscootje' is een bijzondere ijssalon in hartje Nijkerk. Het ambachtelijke ijs wordt hier dagelijks gemaakt door ambachtelijke ijsbereiders, van de melk van Jersey koeien uit de polder.

Maureen van Goethem

Een warme, zelfs zeer warme zomer hebben we achter de rug. Dan was het maar goed ook dat Eric en Conchita de Vries eind april al de deuren openden van hun ijssalon 'IJscootje'. Het echtpaar de Vries is tevens eigenaarvan brasserie 'De Vuurtoren' op Bad Hulckesteijn in Nijkerk en toen zij in het voorjaar een appartement aan de Frieswijkstraat gingen bezichtigen, werd er door een collega gezegd 'waarom koop je de ijssalon er niet bij die staat te koop'. ,,Zo is het gebeurd'', vertelt Eric de Vries. ,,We gingen een beetje nadenken over hoe we het zouden gaan doen, welke invulling geven we eraan en welke naam gaat het worden. Als je iets nieuws hebt, moet je het ook anders doen. We hebben de inventaris overgenomen en toen ging het balletje rollen.''

'IJscootje' maakt ijs van de melk van koeien die grazen in onze eigen polder: Holland Jersey koeien. De koeien komen oorspronkelijk van het eiland Jersey, maar grazen in de Nijkerkse wei, op de Korte Holk. Een Nijkerks product dus van kleine bruine koeien met een witte snoet. De melk en yoghurt wordt ook verkocht bij diverse supermarkten in heel nederland en het ijs nu ook bij 'Old Niekark' verkrijgbaar. ,,Bij toeval kwamen we erachter dat de zoon van een gast van de brasserie Jersey koeien in de weide heeft lopen. Dat heb ik gegoogeld en ik kwam erachter dat die koe hele mooie volle melk produceert. Toen ben ik gaan kennismaken met Peter van Dronkelaar en nu maken wij ijs van de melk van deze koeien.''

Bij de ijssalon vind je minimaal twintig smaken overzichtelijk in de vitrine. De klassieke smaken doen het altijd goed, maar je merkt dat mensen ook andere smaken willen. Nieuwe smaken ontstaan meestal spontaan. Er zijn er nu 24, zoals Bokkenpootjes, yoghurt amarene, straciatella, pistache, ijs van roze koeken, Oreo Nero, koffie, enzovoort. Je kunt ze krijgen in hoorntjes, bekers, op een wafel en zelfs per liter. En dan niet te vergeten een heerlijke sorbet. Zo zit er voor iedereen wel een mooie hoeveelheid en lekkere smaak bij. Als je niet van een ijsje houdt, dan is er nog een heerlijk kopje koffie, espresso, cappuccino of pellegrino voor je.

Het ijs wordt door vier 'ijsbereiders' handgemaakt. Zelf is De Vries ook niet vies van een ijsje. ,,Ik vind ze allemaal lekker, je moet weten wat je verkoopt'', lacht hij. 'IJscootje' is ook op locatie te krijgen. De ijskar is te huur voor feestjes en partijen. Straks zal er vast nog iets anders dan ijs verkrijgbaar zijn, maar De Vries vertelt niets. Hij zit vol met plannen voor de winter, want dan is de ijssalon gewoon open.

IJscootje heeft ook ijs voor honden. ,,Als je een ijsje voor jezelf koopt, bestel je natuurlijk ook een speciaal (gratis) ijsje voor je viervoeter en geniet je samen op het gezellige terras'', besluit De Vries.

a        [IJscootje. Frieswijkstraat 2e, 3862 BL Nijkerk. facebook.com/ijscootje