• Koen Suyk

Definitief snel internet voor buitengebied

NIJKERK Het buitengebied van Nijkerk krijgt glasvezel. In het restaurant van het stadhuis kon dinsdagmiddag een feestje worden gevierd.

Het verplichte percentage van vijftig procent werd overschreden. In totaal heeft 53,1 procent van de bewoners van het buitengebied zich aangemeld voor aansluiting. Het buitengebied van Nijkerk vormt hierbij een cluster met het buitengebied van onder meer de gemeenten Putten, Barneveld en Bunschoten en een deel van het buitengebied van Amersfoort en Eemnes.

SPANNEND Het was tot op het laatste moment spannend of het vereiste percentage zou worden gehaald. Afgelopen zaterdag stond de teller nog maar op 45,1 procent, zondag op 47 procent en maandag op 48,7 procent. De aanmeldingen in dit deel van de Veluwe blijven daarmee achter bij bijvoorbeeld de regio's Twente en Achterhoek waar scoren worden geboekt van ruim zestig procent.

Volgens de ambassadeurs kan een reden zijn dat voor veel mensen onduidelijk was waar en hoe men zich moest aanmelden. Een aantal mensen is, zo geven zij aan, het gewoon weg ook niet gelukt zich aan te melden. Bovendien duurde het enorm lang voor op e-mails antwoord werd gegeven door de achterliggende organisatie.

RESULTAAT Wethouder Wim van Veelen van de gemeente Nijkerk is blij met het behaalde resultaat. Volgens hem is het voor veel mensen van grote betekenis dat ze nu worden aangesloten op glasvezel. Hij bedankte in het bijzonder de ambassadeurs binnen de gemeente Nijkerk zelf die zich het vuur uit de sloffen hebben gelopen om het noodzakelijke percentage van vijftig procent aansluitingen te realiseren.

Wanneer met de aanleg wordt begonnen is nog niet bekend. Dit is mede afhankelijk van de aanleg in andere regio's.