• Sam Liemburg.

  Pieter Verheij
 • Teamfoto Corlaer College met Sam Ringeling, Puck Braat, Lisa van Zessen, Loïs Hoexum, Nienke de Vries, Sterre Blok, Eva Luberti, Sam Liemburg en onder Britt Sluijter en Dalila Hadzikadunic.

  Pieter Verheij
 • Sam Ringeling aan het woord in de finale in de raadzaal van het Provinciehuis.

  Pieter Verheij
 • Eva Luberti.

  Pieter Verheij

Corlaer College in provinciale finale Lagerhuis

NIJKERK De debatclub van het Corlaer College heeft vrijdag de finale van de provinciale voorronde van Op weg naar Het Lagerhuis gehaald. Daarin moesten de Nijkerkse leerlingen nipt hun meerdere erkennen in het Christelijk Lyceum Apeldoorn.

Op weg naar Het Lagerhuis (OWNHL) is de grootste debatwedstrijd van Nederland. Jaarlijks doen er ongeveer tweehonderd scholen mee. Vrijdag stond de provinciale voorronde van Gelderland op het programma in het Provinciehuis te Arnhem. Het Corlaer College was één van de twaalf deelnemende teams; de winnaar zou plaatsen voor de achtste finales.

Het vaste debatteam van zes leerlingen (Sam Liemburg, Puck Braat, Sterre Blok, Sam Ringeling, Nienke de Vries en Britt Sluijter) - die eerder dit jaar meededen aan het NK - werd aangevuld met vier talentvolle debaters (Eva Luberti, Lisa van Zessen, Dalila Hadzikadunic, Loïs Hoexum) waardoor het tiental Corlaer College-leerlingen bestond uit vier leerlingen die één keer eerder hadden meegedaan aan OWNHL en maar liefst zes vierdeklassers.

OVERMACHT De Nijkerkse scholieren waren in de eerste twee wedstrijden veel te sterk voor hun tegenstander: een 5-2 overwinning tegen zowel Metzo College als Kandinsky College. Iedere debatwedstrijd bestond uit drie debatrondes, waarna de jury de punten verdeelde. Vervolgens bleek een nipt 3-4 verlies - in een verhit debat - tegen het Stedelijk Gymnasium Arnhem voldoende te zijn voor een plaats in de halve finales. Daarmee werd de prestatie van vorig jaar - uitgeschakeld in de poulefase met één zege - al ruim overtroffen. In de halve finale was het Canisius College de tegenstander; maar het Corlaer College troefde ook deze Nijmeegse school verbaal af.

ZWARE STRIJD Het finaledebat was een zware strijd tegen het Christelijk Lyceum Apeldoorn. De thema's waarover gedebatteerd moesten worden: een provinciaal jongerenparlement, veilig vrijen en uiteraard het klimaatakkoord. Vervolgens leverden de scholieren drie spannende en sterke debatten af; de jury wees uiteindelijk de Apeldoornse school met 3-4 als winnaar van de provinciale voorronde aan.

Het Corlaer College mocht zodoende de beker voor de tweede prijs in ontvangst nemen en kreeg ook lovende kritiek vanuit alle kanten, mede vanuit Frits Bloemberg (directeur van Het Debatbureau).

Voor het debatteam van het Corlaer College - dat vorig jaar werd heropgericht - zijn de twee grote wedstrijden van dit schooljaar zodoende een succes geweest. ,,Als ik terugkijk op wat we allemaal geleerd hebben in de afgelopen anderhalf jaar - en sommigen pas in een half jaar - dan zie je pas echt dat iedereen de kunst van het debatteren kan leren'', vertelt Sam Liemburg (atheneum 6) over de ontwikkeling van de debatclub. ,,En zij die leren overtuigen en presenteren, voor hen openen zoveel deuren.''