• BDUmedia
  • Wouter van Dijk

Brandbrief ondernemers FoodValley aan minister Schultz over A1/A30

HOEVELAKEN Namens alle ondernemers in de regio FoodValley is donderdag een telegram de deur uitgegaan richting minister Melanie Schultz (infrastructuur), met de ,,dringende oproep'' zo snel mogelijk knooppunt A1/A30 aan te pakken.

Wouter van Dijk

Dat werd bekendgemaakt tijdens de Ondernemersmanifestatie in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Met de telegram willen de ondernemers in de regio de noodzaak tot een snelle aanpak van het knooppunt onderstrepen. ,,Wij hebben begrepen dat u het geen knelpunt vindt. Het tegendeel is waar, mevrouw Schultz'', aldus de ondernemers in de brandbrief. ,,Kom kijken en ervaar wat het betekent om iedere dag 's morgens en 's middags vast te staan op en rond deze aansluiting. Dat kost ons nu al bijna tien miljoen euro per jaar.''

ECONOMISCHE SCHADE Met dat laatste verwijzen de ondernemers naar een onlangs verschenen studie van onderzoeksbureau Goudappel Coffeng. Het bureau becijferde de economische schade door fileleed tijdens de spits op en rond het verkeersknooppunt op jaarlijks 9,7 miljoen euro. Zou het knooppunt aan de zuidkant worden aangepakt door middel van onder meer een verbindingsboog A30-A1 langs BCA, dan wordt de economische fileschade teruggebracht tot jaarlijks 1,2 miljoen euro. Die zuidelijke aanpak kost volgens Goudappel tien tot vijftien miljoen euro, waarmee de aanpak zich snel zou terugverdienen.

HOOGNODIG Volgens de ondernemers is deze aanpak hoognodig, vooral vanwege de ontwikkeling van Regio FoodValley. ,,Deze regio groeit en bloeit, met meer ondernemers, meer inwoners en meer dynamiek. Zo'n regio vraagt om een blijvend goede bereikbaarheid en die staat nu onder druk. Zeker aan de noordzijde van de regio, waar onze transport- en logistieke ondernemers afhankelijk zijn van een optimale bereikbaarheid'', aldus de ondernemers in hun telegram.

Maandag 28 november praat minister Schultz opnieuw met de Tweede Kamer over investeringen in grote infrastructurele projecten.