• Boudewijn van der Woerd wil de bouw van extra woningen.

    Wijnand Kooijmans

VVD: Nijkerk mag groeien tot 50.000 inwoners

NIJKERK Om aan de huisvestingstaak te voldoen moet binnen de gemeente Nijkerk het aantal van tweehonderd jaarlijks te bouwen woningen worden verhoogd. Het gaat dan vooral ook om meer sociale woningbouw dan tot nu toe gepland. Nijkerk moet dan uitgroeien tot een gemeente met rond de 50.000 inwoners.

Wijnand Kooijmans

Aan het woord Boudewijn van der Woerd, lijsttrekker voor de VVD. Na zijn loopbaan als officier in het leger is hij werkzaam geweest in het bedrijfsleven. Daar vervulde hij de directeursfunctie bij Delta Lloyd in Amsterdam. Politiek is hem als het ware met de paplepel ingegoten. Geboren in een ondernemersgezin waar vader de liberale koers volgde. Niet zeuren maar aanpakken. Eigen verantwoordelijkheid nemen maar ook voor de samenleving, de mensen waar tussen je je begeeft.

FUSIE In 1990 kwam Van der Woerd in de gemeenteraad van toen nog Hoevelaken. Na de fusie met Nijkerk dacht hij 'ik ga wat anders doen'. Na twee jaar begon de politiek toch te kriebelen en werd hij raadslid in de gemeente Nijkerk.

Boudewijn van der Woerd blikt tevreden terug op de afgelopen vier jaar. ,,Gestart in een tijd dat er moest worden bezuinigd. Maar nu staat de gemeente er financieel goed voor en is het tijd om te investeren.'' Dat moet, wat hem betreft, in samenspraak met ondernemers, inwoners en instellingen.

BINDING ,,Er is fors gebouwd in alle kernen, het bedrijfsleven scoort goed en als het om reïntegratie gaat doet Nijkerk het beter dan veel andere gemeenten.'' Van der Woerd is blij dat de gemeenteraad het heeft aangedurfd te starten met Nijkerk aan Zet. ,,Daardoor zijn veel mensen gemobiliseerd en is binding tussen hen ontstaan. Er moet dan ook verder worden gegaan met dit traject.''

Van der Woerd beseft dat de komende vier jaar het nodige op de raad afkomt. ,,Het bestuur moet open en transparant zijn. Daar moet verder aan worden gewerkt. Zoals de bouw van woningen belangrijk is waarbij het landschap wel moet worden gespaard. Meer woningen drukt de prijzen en voorkomt het oplopen van wachtlijsten van woningzoekenden.''

MOBILITEIT Mobiliteit is voor de huidig fractievoorzitter van de VVD ook een belangrijk item. Zo wil hij blijven meepraten over de aansluiting van de A1 en A30 bij Barneveld om te voorkomen dat de afslag richting Nijkerk wordt afgesloten. Maar ook moet wellicht de N301 worden verbreed om doorstroming van het verkeer te waarborgen. En moet worden gekeken welke verkeersmaatregelen nodig zijn indien Lelystad Airport er komt.

In het sociaal domein kan, wat betreft Van der Woerd, nog meer maatwerk worden geboden. ,,Mensen vinden soms nog te lastig de weg naar de gebiedsteam of vragen zelf niet om hulp terwijl ze deze wel nodig hebben.'' Sport ziet hij als belangrijk maar ook cultuur. ,,Daaraan is te weinig prioriteit gegeven. Een cultureel platform is een eerste aanzet.''

WINDMOLENS Duurzaamheid moet een belangrijk item worden al is Van der Woerd tegen windmolens. ,,Het gebied rond Nijkerk leent zich er niet voor.''

Zoals ook veiligheid alle aandacht moet krijgen. En niet te vergeten: het afschaffen van overbodige regelgeving. Daarvoor wil voorman Boudewijn van der Woerd van de liberalen zich ook de komende vier jaar gaan inzetten.