• Lex van Lieshout

Vrouwendebat in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen

HOEVELAKEN Vrouwelijke kandidaten op de kieslijsten van lokale politieke partijen gaan woensdag 21 februari om 20.00 uur met elkaar in debat vanuit De Klepperman in Hoevelaken. Het debat is live te volgen op radio, tv en internet (Omroep N en Nijkerk Nieuws). Nelleke den Besten (columnist voor de Stad Nijkerk) leidt het debat, Ely Hackmann begeleidt de één-op-één-gesprekken waar de dames elkaar toe uitdagen. Op de agenda staan onder meer zorg, veiligheid en vertrouwen in de politiek.

Het vrouwendebat is onderdeel van een reeks uitzendingen in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Begin februari gingen politici al in gesprek met jongeren, in maart volgen debatten met ondernemers en ouderen. En op maandagavond 19 maart, in de week waarin inwoners naar de stembus mogen, volgt nog een lijsttrekkersdebat vanuit het stadhuis.

ZORG Tijdens het vrouwendebat staan 'gewone' onderwerpen op de agenda, maar wordt ook aandacht besteed aan de rol en positie van vrouwen in de lokale politiek en samenleving. Iedere partij vaardigt maximaal twee vrouwen af om het debat te voeren. De centrale gesprekken gaan over zorg, veiligheid en vertrouwen in de politiek. In de afgelopen regeerperiode is de verantwoordelijkheid voor de wet maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en de participatiewet bij gemeenten komen te liggen. Hoe kijken de vrouwen aan tegen deze ontwikkeling in het sociale domein? Wat gaat goed, wat kan beter? Waar staan we over vier jaar?

VERTROUWEN In 'Samen aan zet' hebben diverse vertegenwoordigers vanuit de samenleving de afgelopen jaren meegedacht en meegepraat over beleidsonderwerpen voor de gemeente Nijkerk. Ondanks dat bleek uit de Burgerpeiling 2017 dat slechts 26 procent van de ondervraagden aangeeft vertrouwen te hebben in ons gemeentebestuur. Waar ligt dat aan? En hoe kijken de partijen aan tegen dialoog en burgerparticipatie in de komende regeerperiode?

VEILIGHEID Drugsgebruik, overlast en inbraken beïnvloeden ons gevoel van veiligheid. Hoe kan de lokale politiek een bijdrage leveren aan de veiligheid in de gemeente en het gevoel van veiligheid van haar inwoners versterken?

UITDAGEN Naast de centrale gesprekken, krijgt iedere partij de gelegenheid een andere partij uit te dagen in een één-op-één-gesprek. De uitdager kiest zelf haar tegenstander en de stelling die zij wil verdedigen. Deze korte duels worden ingeleid door korte introductiefilmpjes van de uitdagers.

Het debat vanuit de Klepperman begint woensdagavond 21 februari 2018 om 20.00 uur en is live te volgen op radio (106.8fm), televisie (kabelkrant) en internet (omroepn.nl en nijkerk.nieuws.nl).