• Lex van Lieshout

Nijkerkse coalitie is meerderheid kwijt

NIJKERK De huidige coalitie van De Lokale Partij, PRO21 en VVD is in de gemeenteraad van Nijkerk de meerderheid kwijt. Met één zetel winst – van zeven naar acht – is het CDA de grote winnaar geworden van de verkiezingen.

Wijnand Kooijmans

Grote verliezer is de Lokale Partij. Dat gaat van vijf naar vier zetels maar zag zich in stemmen ook gepasseerd door zowel PRO21 als de VVD. Beide partijen behouden respectievelijk hun huidige aantal zetels van vijf en vier. Ook ChristenUnie/SGP behoudt zes zetels. Zowel het CDA als PRO21 kregen een restzetel toebedeeld. Het opkomstpercentage was 60,62 procent.

Joop van Ruler van het CDA ziet de uitslag als een mooie beloning voor de oppositierol welke zijn partij na de breuk over de zondagsopenstelling heeft gevoerd. "Wij zijn een partij van volksvertegenwoordigers, luisteren naar het geluid vanuit de samenleving. Wij staan voor onze eigen standpunten." Belangrijk onderdeel daarvan is de tegenstand tegen de bouw van een nieuw stadhuis. Maar, zo heeft Van Ruler, aangegeven, het is geen breekpunt bij de vorming van een nieuwe coalitie.

STEMMEN Marina Lanting van ChristenUnie/SGP is blij dat haar partij meer stemmen heeft behaald dan vier jaar geleden. ,,De grote getallen gaan nu tellen. Het mag duidelijk zijn dat de huidige coalitie geen meerderheid meer heeft en de kiezer daarmee afstand heeft genomen van bepaalde onderwerpen." Over de collegevorming wil ze geen definitieve uitspraken doen. 'Wij staan open voor iedere vorm van samenwerking."

Patricia van Loozen van De Lokale Partij is teleurgesteld. ,,De vorige keer hadden we ook vier zetels en kwamen toen door een restzetel op vijf uit. Het kwartje is nu anders gevallen." Maar helemaal snappen doet ze de uitslag niet. Ze had gehoopt dat de stemmers zouden kiezen voor voortzetting van het huidige beleid. ,,We moeten de uitslag eerst maar laten bezinken en dan zien wat de mogelijkheden zijn. We hebben niets te eisen."

KERNWAARDE Nadya Aboyaakoub {PRO21) is ook teleurgesteld. ,,We hadden meer verwacht, ook al hebben we meer stemmen dan vier jaar terug. Vanuit onze kernwaarde zullen we de komende vier jaar verder werken binnen de raad."

Boudewijn van der Woerd (VVD) ziet de uitslag als steun voor het beleid zoals dat is gevoerd door de VVD. Hij vindt het wel jammer dat de huidige coalitie niet de steun heeft gekregen van de kiezer. ,,We zijn een bestuurderspartij en willen graag ook aan een nieuwe coalitie deelnemen. Dan bereik je ook meer als het gaat om je eigen standpunten."

COLLEGE De partijen willen geen uitspraken doen over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders. De besprekingen daarover starten vermoedelijk zaterdagmorgen al. En zijn openbaar. Duidelijk is dat meerdere varianten mogelijk zijn. Kijkend naar de uitslag en standpunten van partijen is een coalitie van CDA, ChristenUnie/SGP en De Lokale Partij een optie maar ook van ChristenUnie/SGP met PRO21, De Lokale Partij of de VVD. Een college van CDA en ChristenUnie/SGP lijkt niet reëel omdat dan met één stem meerderheid vier jaar moeten worden geregeerd.