• Wijnand Kooijmans

Ciska van Drie is raadslid met hart en ziel

NIJKERK De gewoonte binnen het CDA is dat iemand niet langer dan twaalf jaar in de gemeenteraad zit. Wanneer ze wordt gekozen, betekent dit voor Ciska van Drie dat ze aan haar laatste periode begint binnen de gemeente Nijkerk.

Wijnand Kooijmans

Wat haar trekt in de politiek is het contact met de inwoners. „Dat je hen een stem kunt geven in de gemeenteraad. Wat dat betreft ben ik een volksvertegenwoordiger met hart en ziel. Het maakt mij wat dat betreft niet uit met wie ik in gesprek ga, of dat nu een burger is of een ondernemer."

Ciska heeft er een beetje moeite mee dat het CDA wordt afgeschilderd als een partij die vrijwel overal 'nee' tegen zegt. Ze is het daar ook beslist niet mee eens. „Voor we in de oppositie kwamen zaten we in een periode van bezuinigingen. Nu zitten we in de oppositie maar onze instelling is niet veranderd. We zijn steeds eerlijk gebleven aan onze principes."

MOTIE Waar ze moeite mee heeft is dat bijvoorbeeld haar motie het niet heeft gehaald om mantelzorgers meer te ontzien. „Op zo'n moment dat ik de motie indien spreek ik niet als CDA-er maar kijk ik door de ogen van de inwoners van de gemeente Nijkerk. Dan mis ik het waarom partijen toch niet meegaan met zo'n motie. Dan vind ik politiek even wel eens moeilijk."

Ze prijst de samenwerking binnen haar fractie. „Er wordt wel gezegd dat één of twee mensen het voor het zeggen hebben maar we voeren altijd een open en eerlijke discussie. We beslissen of basis van argumenten."

ZWEMBAD Een verkeerd besluit in de afgelopen vier jaar noemt Van Drie de beslissing een nieuw zwembad te bouwen. „Van de honderd inwoners die ik spreek zijn er vijf, hooguit tien die het steunen. De rest vindt het besluit maar onzin. Ze vinden dat de raad hier een mogelijkheid heeft laten liggen en dan vraag ik mij of hoe dat in vredesnaam mogelijk is."

Ciska van Drie geeft aan dat stukken vaak te compleet zijn. „Dat maakt dat je als je op een onderdeel tegen bent ook nee moet stemmen en niet volmondig ja kunt zeggen. Ik vind dat stukken uit meer onderdelen op moeten worden gebouwd. Dan kun je gemakkelijker er 'ja' of 'nee' tegen zeggen."

OPENSTELLING Het besluit over het openstellen van de winkels op zondag heeft een grote impact gehad op Ciska van Drie. „Ik ben van een man een man, een woord een woord. Het heeft een stuk vertrouwen weggenomen. Je hebt een coalitieakkoord en dat geldt voor vier jaar. Al had wat mij betreft de discussie over de openstelling op zondag wel mogen worden gevoerd."

Die discussie is nu niet gevoerd, zo is de mening van Van Drie. „We werden op donderdagavond er mee geconfronteerd dat maandagavond zo'n motie op tafel zou komen. Dat neem ik vooral de VVD kwalijk. Er is een politiek spel gespeeld."