• Wijnand kooijmans

CDA wil gratis VOG voor alle vrijwilligers

NIJKERK Het CDA in Nijkerk komt op korte termijn met een initiatiefvoorstel in de gemeenteraad om de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gratis aan te bieden aan alle vrijwilligers.

Wijnand Kooijmans

Aanleiding is, zo zegt Ciska van Drie, dat op Facebook een discussie is ontstaan waarin wordt beweerd dat de VOG al gratis is en daarmee een overbodig punt om nog te realiseren. Maar het is, volgens haar, niet het hele verhaal. Wie de voorwaarden en de kleine lettertjes leest, komt tot de conclusie dat de gratis VOG voor maar een selectie groep vrijwilligers gratis is.

Van Drie: „Het is alleen gratis als je vrijwilligerswerk doet met minderjarigen en/of mensen met een geestelijke beperking. Dat betekent dat voor een grote groep de VOG niet gratis is. Vrijwilligers die bijvoorbeeld in de ouderenzorg of de schuldhulpverlening actief zijn of in een

verzorgingshuis of kerk vrijwilligerswerk doen krijgen hun VOG niet gratis. Misschien moeten mensen hun rekening indienen bij partijen die aangeven dat het wel gratis is."

Of het initiatiefvoorstel kans van slagen heeft is afhankelijk van de opstelling van de meerderheid van de Nijkerkse gemeenteraad.