• Tweehonderd Spartaanse leeuwinnen (en leeuwen) gingen mee naar de vrouweninterland Nederland tegen Zwitserland

    Hans Stam

Vrouwenvoetbal Sparta Nijkerk volop in de lift

NIJKERK Het meiden- en vrouwenvoetbal bij Sparta Nijkerk leeft volop. Niet alleen door de speelsters, maar ook door de gedegen en enthousiaste organisatie. Het streven is dat iedereen bij de vereniging kan komen voetballen en dat ze daar plezier vinden, maar zeker ook talentontwikkeling.

Rob Schoon

Ter ondersteuning van de plannen werkt Sparta Nijkerk samen met de KNVB aan een zogenaamd 'ontwikkelingsprogramma'. ,,Met dit programma wordt getoetst hoe we er voor staan en krijgen we ideeën hoe we vervolgstappen kunnen maken", stelt Mirsad Abdulovic. Als Hoofd Opleiding Meiden- en vrouwenvoetbal heeft hij veel ondersteuning qua trainers en begeleiding.

OPLEIDING VERBETEREN ,,Ik ben er trots op dat we goede trainers hebben. Veel van de trainers zijn reeds gediplomeerd en er zit er ook een aantal op de opleiding juniorentrainer die de KNVB bij ons houdt. Goede trainers laten de opleiding van de meiden verder ontwikkelen, al blijft plezier ook belangrijk.

Het enthousiasme bij de speelsters is merkbaar, want de vrouwentak van Sparta Nijkerk blijft groeien. ,,We hebben in alle leeftijdscategorieën vanaf MO11 minimaal één team. Jongere meisjes spelen samen met jongens, maar daarna volgt een splitsing, al blijven hele grote talenten soms langer tussen de jongens. Door, in samenwerking met basisscholen, op vrijdagmiddag trainingen te verzorgen willen we daarnaast meer meiden interesseren voor voetbal."

GOEDE ORGANISATIE De organisatie rond het meiden en vrouwenvoetbal is in goede handen met enkele fanatieke mensen, zoals bijvoorbeeld coördinator Hans Stam. ,,Met z'n allen proberen we alle voorwaarden goed te regelen. Niet alleen binnen de lijnen, maar ook door leuke activiteiten te regelen. Zo organiseren we op 15 juni 2019 voor de vijfde keer de Leeuwinnencup; een toernooi voor al onze meiden- en vrouwenteams. Dat is elke keer een groot succes."

Sparta Nijkerk haalde dit weekend het landelijke voetbalnieuws. De KNVB liet weten dat vanuit de Nijkerkse vereniging de grootste supportersschare was afgereisd naar Utrecht voor de interland Nederland - Zwitserland. ,,Bijna 200 toeschouwers gingen mee, dat is een bewijs dat het leeft.''

VERNIEUWEND De vrouwen van Sparta Nijkerk pakken alles serieus op. Vanaf de zomer volgen de vrouwen fysieke trainingen bij Nautilus en voor de wedstrijden verzorgt Grand Café Lust een sportmaaltijd. ,,Belangrijk, leerzaam en leuk, maar voetbal blijft het hoofdgerecht."

Abdulovic wil met VR1 graag promoveren naar de tweede klasse. ,,Ik denk dat we de kwaliteiten hebben. Zaterdag tegen SDC Putten wordt een echte topper. Niet alleen een streekderby, maar ook de nummer één (wij) tegen twee. Wat mij betreft is iedereen welkom zaterdag vanaf 17.00 uur op De Ebbenhorst."