• Een wedstrijdbeeld van Sparta Nijkerk MD1 tijdens de eerste Leeuwinnen Cup

    Ron Struveling

Vrouwenvoetbal blijft groeien bij Sparta Nijkerk

NIJKERK Meisjes- en damesvoetbal is één van de snelst groeiende sporten in ons land, merkt ook Sparta Nijkerk. Als extra actvititeit, naast het competitievoetbal, houdt de vereniging voor de tweede keer De Leeuwinnencup.  Zaterdag 4 juni is sportpark De Ebbenhorst van vroeg tot laat het toneel voor voetballende vrouwen.

Rob Schoon

 

Bij Sparta Nijkerk stijgt het aantal meidenteams in de jeugd. Het niveau gaat met grote stappen vooruit. Er waren dit seizoen meerdere successen te vieren. De MD1 werd zelfs tweemaal kampioen. Een groot meidentoernooi, was vorig jaar de gedachte bij het opzetten van de Leeuwinnen Cup. Het evenement bleek een succes, zodat herhaling logisch is.

 

Hans Stam is één van de organisatoren en initiatiefnemers van het evenement. ,,Het is ooit begonnen als wild idee. Maar, het toernooi bleek vorig jaar een groot succes. Dat was voor ons reden om opnieuw een datum te prikken en verenigingen uit te nodigen. Met voetballende meisjes vanaf ongeveer acht jaar tot dames van ruim dertig jaar hebben we voor alle leeftijdscategoriën voetbal."

Er zijn voor de tweede editie meer inschrijvingen dan vorig jaar. ,,Er doen meer dan vijftig teams mee en daarmee is Leeuwinnen Cup één van de grootste meiden- en damesvoetbaltoernooien in de regio. De ploegen komen uit heel het land en zelfs uit Luxemburg en Duitsland. We zijn trots op het deelnemersveld."

 

VOETBAL CENTRAAL Voetbal staat centraal tijdens de Leeuwinnen Cup. Maar, er zijn meer activiteiten. ,,We proberen, naast de wedstrijden, ook andere dingen uit, zoals een penalty shoot-out, een springkussen voor de kleintjes en een gezonde smoothiebar. De hele dag moet een groot feest worden."

 

In de ochtend strijden de meiden E, D en C om de titels. De prijsuitreiking wordt gedaan door een speelster van Ajax. In de middag staan de meiden B en A het veld op voor het toernooi. De dames spelen de gehele dag. Tussen de jeugdwedstrijden door bijvoorbeeld. ,,Niet alleen kwantitatief is het toernooi groeiende, ook het niveau wordt elk jaar beter."

 

DAMES Bij Sparta Nijkerk is steeds meer aandacht voor het meiden- en damesvoetbal. ,,De trainingen en begeleiding worden steeds beter en dat merk je in het niveau. Onze jongere meidenteams hebben het dit seizoen uitstekend gedaan. Maar, eigenlijk is elk team gegroeid qua niveau. Hopelijk kunnen ze dat tijdens de Leeuwinnen Cup laten zien."

De organisatie is voor een groot deel in handen van Hans Stam en Christiannen van Bloemendaal. Hulp is altijd welkom, zegt de organisatie. ,,Vrijwilligers kunnen we altijd gebruiken, want bij zo'n groot toernooi heb je veel mensen nodig. Niet alleen scheidsrechters en begeleiders, ook andere activiteiten vragen bezetting. Alle hulp is welkom, net als sponsoren.