• Dinsdag oefende Sparta Nijkerk tegen buurman NSC en won met 4-2, mede door 2 treffers van Rob Diderik

    ARJEN GERRITSMA
  • Maurice de Ruiter had het lastig zaterdag tegen UNA, maar was met 2 treffers wel belangrijk

    ARJEN GERRITSMA
  • In de stromende regen vieren de Spartanen de 3-2 tegen UNA

    ARJEN GERRITSMA

De ondergrens moet omhoog bij Sparta Nijkerk

NIJKERK Voor Sparta Nijkerk is afgelopen zaterdag het seizoen serieus begonnen. In de eerste voorronde van de TOTO KNVB beker werd met 3-2 gewonnen van UNA. Komende zaterdag volgt de competitiestart met een thuisduel tegen Barendrecht. Trainer Eric Speelziek heeft er zin in, maar vindt dat zijn ploeg nog wel stappen moet maken voor hun debuut in de derde divisie.

,,Voetballen kunnen we absoluut en dat is er tijdens de voorbereiding een aantal keren echt uitgekomen. Het zijn echter niet de pieken in je prestaties die maatgevend zijn, maar juist de ondergrens. Als die hoog genoeg ligt, kom je nooit echt in de problemen. Voor ons is het zaak om die ondergrens nog op een hoger niveau te krijgen, want te vaak hebben we nog matige periodes."

ROMMELIGE VOORBEREIDING De voorbereiding van Sparta Nijkerk vindt Speelziek rommelig. ,,Spelers die later aansluiten, wat blessureleed, spelers en stafleden die nog op vakantie gaan, dat soort zaken. Ik vind dat rommelig, omdat je niet als geheel naar iets toe kan werken. Wellicht hoort dat ook bij de groei naar een (top)sportklimaat binnen de vereniging. Het meest ideale plaatje is dat je vanaf de start samen aan de slag kunt in de aanloop naar de eerste wedstrijden. Maar helaas zijn we nog niet zo ver." Qua resultaten in de oefenduels is de trainer redelijk te spreken en bij vlagen ook over het vertoonde spel. ,,Tegen Noordwijk, DOVO en de eerste helft tegen NSC was het heel matig. In de duels tegen DVS'33, GVVV en TEC hebben we in periodes goed spel laten zien. Die goede momenten moeten we echter verder uitbouwen door te trainen, maar vooral de terugval naar slechte periodes moeten afnemen en minder diep worden. Wat dat betreft ben ik erg tevreden over het resultaat van afgelopen zaterdag tegen UNA."

PRESTATIE NEERZETTEN Dat het voetballend niet top was, weet Speelziek als geen ander, maar hij is blij dat Sparta Nijkerk met 3-2 won van UNA. ,,We moeten bij Sparta Nijkerk niet denken dat we van iedereen zomaar winnen. UNA speelt jaarlijks in de top van de derde divisie zondag en heeft een prima ploeg. Dit is dus een prima resultaat." Nadat Rob van Boekel de 0-1 ruststand op het scorebord zette, zorgde Maurice de Ruiter na rust voor de gelijkmaker. Opnieuw Van Boekel bracht de gasten uit Veldhoven weer snel op 1-2, maar het antwoord van Jesse Buitenhuis volgde snel (2-2).

In de stromende regen vocht Sparta Nijkerk zich naar een 3-2 overwinning, via een door Maurice de Ruiter benutte strafschop, nadat hij zelf was gevloerd. ,,Het was allerminst een makkelijk duel tegen een gedegen ploeg met enkele uitstekende spelers. Als ploeg hebben we echter gestreden en dat doet me goed, De vreugde na de winnende treffer werd dan ook massaal gevierd. Daar draait het de komende competitie ook om, samen een prestatie neerzetten."

COMPETITIE Komende zaterdag wacht de volgende uitdaging voor de Spartanen. Dan starten zij de competitie in de derde divisie met een thuisduel tegen Barendrecht, dus een promovendus tegen een degradant. ,,Tja, geen makkelijke tegenstander, maar die zijn er sowieso niet dit komende seizoen. De derde divisie wordt een mooie uitdaging met een sterke bezetting. Ik vind ons nog niet top, maar ik heb absoluut vertrouwen in deze spelers. Als iedereen zijn gebruikelijke niveau haalt, hoeven we niet in de problemen te raken. En als een speler het even moeilijk heeft, moeten anderen hem helpen, dat is toch de essentie van een teamsport. We zullen er voor zaterdag alles aan doen om de competitie voor eigen publiek goed te openen. We hebben daarbij de steun van ons trouwe publiek, maar ik hoop wel dat zij geen wonderen van ons verwachten, zoals een plaats in de top van de derde divisie. Aan een doelstelling doe ik nooit op voorhand, ik wil vooral dat mijn ploeg goed voetbalt. Als dat lukt, volgen er ook altijd resultaten. Als het aan mij ligt, starten we daar zaterdag tegen Barendrecht mee, ik heb enorm veel zin om weer echt te beginnen."