• Intocht Veluwe Wandeltocht op het Plein

    Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Veluwe Wandeltocht loopt 'Rondje Nijkerk'

NIJKERK De 58e editie van de Veluwe Wandeltocht vindt plaats op zaterdag 28 mei. Ongeveer tachtig vrijwilligers zorgen ervoor dat de deelnemers hun beste beentje voor kunnen zetten tijdens het 'rondje Nijkerk'.

Belinda van der Horst

 

Danny Kuijt ( 25 jaar) is het jongste bestuurslid van de Veluwe Wandeltocht. Hij neemt de PR voor zijn rekening. ,,Ik zit nu drie jaar in de organisatie. Naast mijn studie wilde ik vrijwilligerswerk doen. Mijn vriendin, die in Nijkerk woont, wees me op de Veluwe Wandeltocht. Zelf woon ik in Dronten, maar in de toekomst wil ik me in Nijkerk vestigen", vertelt hij. ,,Ik vind de sfeer van de Veluwe Wandeltocht erg leuk en ook dat het publiek al vroeg langs de route gaat staan om een mooi plekje te bemachtigen. De muziekkorpsen tussen de wandelaars vind ik het mooiste onderdeel van de tocht." Bestuurslid Lida Naber en haar echtgenoot Simon zetten ieder jaar de routes uit, dit jaar onder de noemer 'rondje Nijkerk'.  Een secuur karwei. Niet alleen omdat de afstanden moeten kloppen, maar ook vanwege de afwisseling. Alleen de 5 km en 10 km zijn elk jaar hetzelfde, omdat deze moet uitkomen met het 'rondje' centrum. Vorig jaar deden 3300 deelnemers mee aan de tocht.  ,,De opkomst was lager dan in 2014, toen deden er 3951 mensen mee", zegt Danny. ,,We hopen dat dit jaar meer deelnemers aan de 20 km en 40 km meedoen. We steken er als organisatie veel tijd en energie in. Aan de 5 km en 10 km doen de meeste deelnemers in groepsverband mee, zoals scholen, sportclubs, verenigingen, organisaties en zorgcentra. Inmiddels nemen hele generaties deel aan het wandelspektakel."

 

VEILIGHEID ,,Dit jaar is veel tijd gestoken in het veiligheidsplan. Eventuele calamiteiten die kunnen plaatsvinden, hebben we in kaart gebracht. Op de dag zelf hebben we een coördinator die bij een eventuele calamiteit precies weet wie er opgeroepen moet worden. Gelukkig is het nog niet voorgekomen dat de tocht wegens extreme weersomstandigheden is afgelast. Je kunt de tocht niet zomaar verzetten. Deze vindt altijd plaats op de laatste zaterdag in mei, vanwege vakanties en de beschikbaarheid van het terrein van Sparta Nijkerk. We hebben de laatste jaren mooi wandelweer gehad. Er zijn zo'n tachtig  vrijwilligers betrokken bij de Veluwe Wandeltocht. Zelf houd ik in het centrum de boel in de gaten. Verder zijn er verkeersregelaars, koffieschenkers en vrijwilligers die de routes pijlen en anderen die direct na de tocht de pijlen weer weghalen, ook van het 40 km parcours."

 

MEDAILLE Burgemeester Gerard Renkema geeft om 14.45 uur het startschot voor de 5 km op het Sparta-terrein, waar de start- en finish plaatsvindt. De 10, 15, 20 en 40 km zijn dan al op pad. Feestkapel de PretTetters uit Hooglanderveen in de muziektent op het Plein en DJ Andre Vos op het Spartaveld zorgen voor de feestelijke omlijsting. Het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps, Drumband Heelsum, Drumfanfare Jonathan Zeist, de Beatrix Pipe Band uit Hilversum en Jeugdkorps Dap uit Apeldoorn voegen zich tussen de wandelaars. Als deelnemers de tocht hebben uitgelopen, krijgen ze een medaille. Daarop staat een afbeelding van de sculptuur 'Zes eeuwen Stad Nijkerk'. Deze sculptuur staat aan de Frieswijkstraat en is gemaakt is door beeldhouwer Jan Carel Koster uit Nijkerkerveen. Beurtelings wordt er een lokaal gebouw of beeld op de medaille geplaatst.

Informatie over de starttijden, de parcoursen en het laatste nieuws is te vinden op www.veluwewandeltocht.nl of Facebook.com/VeluweWandeltocht.