• De ontvangst op De Ebbenhorst was indrukwekkend.

    Arjen Gerritsma
  • Nijkerker Jesse Buitenhuis maakte zaterdag een belangrijke treffer en viert feest met de supporters.

    Arjen Gerritsma
  • Knallende kurken in Volendam na het bereiken van de derde divisie.

    Arjen Gerritsma

Teleurstelling wordt daadkracht bij Sparta

NIJKERK Via de nacompetitie is het Sparta Nijkerk zaterdag alsnog gelukt om te promoveren naar de derde divisie. Na de 2-1 winst op dinsdag werd zaterdag bij RKAV Volendam met 1-3 gewonnen. Zes winstpartijen in de nacompetitie is een prima prestatie, wat op De Ebbenhorst lang en uitbundig werd gevierd. Spelers en supporters maakten er een mooi feest van om de promotie te vieren. Met daartussen een uitermate trotse trainer Eric Speelziek.

Rob Schoon

De teleurstelling was groot op zaterdag 25 mei. Sparta Nijkerk had door een gelijkspel in Assen tegen ACV het kampioenschap gemist. Volgens trainer Eric Speelziek is die avond op De Ebbenhorst de kiem gelegd voor het succes in de nacompetitie. ,,De terugkomst in Nijkerk was bijzonder. Tegen de tijd dat wij op De Ebbenhorst arriveerden, heerste er een bijzondere sfeer. Enerzijds teleurstelling, maar anderzijds vooral ondersteunend. Ik merkte aan de spelers dat zij de steun van de supporters erg waardeerden. Er ontstond zoiets van 'voor deze supporters moeten we ons opladen om in de nacompetitie alles te geven'."

STERKE WEDSTRIJD Dat gevoel werd op dinsdag gevolgd door een sterke wedstrijd van de Spartanen in Gouda. Jodan Boys werd met 0-2 verslagen en het geloof in een goede afloop groeide, zeker na de 2-1 thuiswinst. De tweede ronde tegen Eemdijk speelde Sparta Nijkerk wellicht zijn beste wedstrijden. De derde divisionist werd tweemaal verslagen (2-0 en 1-2) met goed voetbal en daarmee bereikten ze de finale tegen RKAV Volendam. ,,Ik kan eigenlijk alleen maar trots zijn op mijn ploeg, want ze lieten tegen Jodan Boys en Eemdijk zien waar we zo vaak naar streefden. Verzorgd, beweeglijk voetbal met veel druk vooruit. Dat ze dit konden, wisten we wel, maar zo aan het eind van het seizoen is dat toch knap. De finale tegen RKAV Volendam zag ik dan ook met vertrouwen tegemoet, ondanks dat zij een goede ploeg hebben. Dat merkten we dinsdag op eigen veld al snel."

TANDJE BIJ In Nijkerk was RKAV Volendam in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg en de 0-1 ruststand was absoluut verdiend. ,,In de tweede helft wisten we echter een tandje bij te schakelen en konden we hen meer onze wil opleggen. Dat we de stand ombogen naar een 2-1 overwinning zegt genoeg over de veerkracht van deze ploeg. Nu moesten we het echter wel afmaken in Volendam en dat zou nog een flinke opgave worden." De gastheren gingen zoals verwacht fel van start om de achterstand in de tweekamp zo snel mogelijk weg te werken. Nadat Manuel Hoogewoning zich enkele malen had onderscheiden, was het Niels Springer die Volendam op 1-0 zette. Sparta Nijkerk richtte zich echter verbluffend op en na een mooie combinatie-aanval was het Gilbrano Plet die nog voor de rust de 1-1 aantekende.

,,Prachtige goal na een aanval waar je als trainer van geniet", keek Speelziek terug. ,,We waren niet alleen terug in de wedstrijd, maar kregen uitstekend vat op het spel van Volendam." Na de pauze was het namelijk Sparta Nijkerk dat het spel dicteerde met de 1-2 van Jesse Buitenhuis als verdiende beloning. Voor Volendam betekende dit dat alle remmen los gingen, al kwamen zij niet zo sterk voor de dag als de dinsdag in Nijkerk. ,,Natuurlijk was er druk op ons doel, want RKAV Volendam gooide alles in de strijd om hun laatste kans te grijpen. Ik denk dat we het echter redelijk onder controle hadden en als zij al richting ons doel kwamen, was Manuel uitstekend bezig. Hoewel ik tijdens de wedstrijd niet echt bevreesd was, moet ik bekennen dat ik na de 1-3 van Adriaan Kruisheer echt het gevoel had dat we het gingen redden."

COMPLIMENT Dat bleek het geval en Sparta Nijkerk promoveerde door de winst in Volendam. ,,Echt een groot compliment voor mijn jongens en iedereen erom heen. De teleurstelling van eind mei hebben we met zijn allen omgezet in daadkracht, waarbij ik absoluut de ondersteunende rol van onze supporters als extra motivatie wil noemen. Fantastisch en dat hebben we dan ook samen gevierd."

Op het veld in Volendam, onderweg in de bus, maar vooral thuis op De Ebbenhorst werd de promotie uitgebreid gevierd. ,,Prachtig toch dit. Hier doe je het als spelers en begeleiding voor."