• Gertjan Buitink is de motor achter Voetbalacademie Sparta Nijkerk, die voor alle spelers van Sparta is. 

    Maranke Pater

Sparta wil met Voetbalacademie wat extra's aanbieden

NIJKERK Sparta Nijkerk start met een eigen voetbalacademie. Voetbalacademie Sparta Nijkerk gaat kinderen tot en met 15 jaar techniektrainingen geven zodat ze beter kunnen presteren op het veld.

Maranke Pater

 

Gertjan Buitink heeft zelf een opleiding gedaan binnen de KNVB voor trainer, maar zocht meer uitdaging. ,,Ik ben in contact gekomen met een trainer die zelf een profclub traint. Die raadde mij aan om een opleiding te doen als techniektrainer, een opleiding van drie jaar. Nu ben ik volledig gecertificeerd en ik draag mijn kennis ook weer over aan een groep van zeven andere techniektrainers." Vijf jaar lang heeft Gertjan Buitink een zelfstandige voetbalacademie gehad. ,,Het was een mooi concept, maar het groeide te hard om zelf bij te kunnen benen. Ik heb toenadering gezocht tot Sparta waar ik zelf actief ben als Hoofd Jeugdopleiding breedtesport. Sparta wilde graag wat extra's gaan aanbieden aan de jeugd om de spelers te ontwikkelen en daarom hebben we besloten om het concept te integreren in de vereniging."

Ajax ondersteunt de Voetbalacademie van Sparta  Hierdoor krijgt Buitink de kans om het concept nog verder uit te rollen. ,,Binnen Sparta worden de selectieteams getraind door selectietrainers, terwijl breedteteams door goedwillende vaders en moeders worden getraind. Er is minder tijd voor en kennis over techniektraining. Techniektraining is een aparte tak binnen de voetbal, gericht op de individuele prestaties van een speler." Op De Ebbenhorst hebben de spelers nu de mogelijkheid om te werken aan hun coördinatie, technische, tactische, fysieke en de mentale aspecten van het voetbal.

 

INTERACTIE Tijdens de Voetbalacademie krijgen kinderen in de tien lessen die ze volgen vooral een stuk balcontrole mee. ,,De bal moet aan hun voet plakken zonder dat ze er naar hoeven te kijken. We behandelen tijdens de lessen de basis: hoe schiet je een bal, hoe neem je een bal aan, hoe kun je het beste een tegenstander passeren en waar kun je het beste op letten. We geven gerichte en afwisselende oefenstof en creëren interactie met de kinderen."

 

VERTROUWEN De techniektraining is heel breed opgezet. Buitink hoopt vooral kinderen het vertrouwen te kunnen geven dat ze controle hebben over hun bal. ,,Niet de bal is de baas, maar de speler is de baas over de bal. Ik verwelkom spelers die in selectieteams zitten, maar ook beginnende voetballers die moeite hebben met het spelen van de bal. Soms komen kinderen op voetbal waarvan de motoriek slecht is, of het zijn kinderen met een andere beperking. Wij zijn er op getraind om de kinderen op de juiste manier te helpen, zodat ze zich beter gaan voelen in het veld."

Kinderen worden onderverdeeld in groepen van acht kinderen. De trainingen worden naast de reguliere trainingen gegeven. Per seizoen komen er vier blokken van 10 trainingen, waarvoor geïnteresseerde jeugdleden zich kunnen inschrijven.

 

Voor meer informatie: www.vvspartanijkerk.nl.