• Aalt Guliker
  • Aalt Guliker
  • Aalt Guliker
  • Aalt Guliker
  • Aalt Guliker
  • Aalt Guliker
  • Aalt Guliker

Sparta Nijkerk weer eerste op AHB-toernooi

NIJKERK Sparta Nijkerk heeft woensdagavond, net als vorig jaar, het AHB zaalvoetbaltoernooi gewonnen. In een spannende finale versloeg Sparta Nijkerk buurman NSC met 3-0 en werd daarmee de winnaar.

Rob Schoon

Het was een spannende zaalvoetbalavond in sporthal Watergoor. De hele avond streden zeven veldvoetbalclubs en de organiserende zaalvoetbalvereniging AHB om de hoogste eer tijdens de tweeëntwintigste editie van het AHB-toernooi. Naast de twee Nijkerkse finalisten namen AHB, Veensche Boys, SDC Putten, Hoogland, Woudenberg en Hooglanderveen deel. Voor het organiserende AHB, Hooglanderveen, Woudenberg en Veensche Boys was het toernooi na de poulefase afgelopen. Met name de uitschakeling van Veensche Boys was opmerkelijk, omdat zij vorig jaar nog in de finale stonden.

 

SPANNENDE POULES Met een zeer jonge selectie waren de Boys echter, net als Hooglanderveen, niet opgewassen tegen de latere halve finalisten Sparta Nijkerk en SDC Putten. ,,Ons doel ligt vooral op het veld dt seizoen", vertelde Yannick Bouw tegen de verslaggever van NFM. ,,Natuurlijk hadden we liever doorgegaan, maar het zat vanavond gewoon niet mee. Persoonlijk wordt ik ook liever kampioen op het veld, dus laten we ons daar nu maar op gaan richten."

 

In poule B was het tot de laatste wedstrijd spannend. Hoogland hield Woudenberg echter op gelijke hoogte en plaatste zich daarmee voor de halve finale, waarbij NSC als poulewinnaar eveneens doorging. AHB verweerde zich elk duel kranig, maar moesten zich toch neerleggen bij drie krappe nederlagen. NSC moest het opnemen tegen SDC Putten en Hoogland stond tegenover Sparta Nijkerk.

 

HALVE FINALES Hoogland en Sparta Nijkerk behoren vrijwel elk jaar bij de beste vier, maar dit jaar waren de Spartanen duidelijk een maat te groot voor Hoogland. De vrij eenzijdige halve finale werd afgesloten met een eindstand van maar liefst 6-1 in het voordeel van de NIjkerkers. Het tweede halve finaleduel was aanzienlijk spannender. SDC Putten nam de leiding, maar net als op het veld nam Yannick Cornelisz zijn team bij de hand met twee treffers. Doordat keeper Damian Ranzijn in uitstekende vorm verkeerde, behield NSC de voorsprong en kwam er voor Nijkerkse begrippen een droomfinale: NSC - Sparta Nijkerk.

 

SDC Putten maakte in de troostfinale tegen Hoogland, een shoot-out reeks, het podium compleet met allemaal ploegen uit de Hoofdklasse. Op papier wellicht logisch, maar vaak is het niet voorgekomen in de historie van het AHB-toernooi, en zijn voorganger het Taxi Priem toernooi, dat de ploegen die het hoogst voetballen op het veld het podium bezetten.

DROOMFINALE Het publiek ging eens lekker zitten voor de finale tussen de twee Nijkerkse clubs. Hoewel er geen sprake was van enorm veel technische hoogstandjes, waren er wel mooie aanvallen te zien op de vloer. Uit één van die aanvallen liet Bert van Dijk zijn waarde zien voor de Spartanen door de 0-1 aan te tekenen. Daarna bleef het spel op en neer golven en met name Cornelisz liet zijn vaardigheden veelal zien namens NSC.

 

Toen NSC meer risico ging nemen, kwa, er meer ruimte voor de aanvallen van Sparta Nijkerk en een verkeerde pass betekende dat Jesse Buitenhuis kon onderscheppen de 2-0 tegen het net schoot. Het betekende de voortijdige beslissing al werd het nog spannend toen Sparta Nijkerk met een man minder kwa te spelen. NSC zette aan, maar in de counter scoorde Sparta Nijkerk via Bert van Dijk de 3-0.

 

Sparta Nijkerk won daarmee de editie van 2017 van het AHB-toernooi. Dat was niet de enige prijs voor de oranjehemden, want ook de beste keeper (Joeri Epskamp) en beste speler (Bert van Dijk) van het toernooi kwamen uit Spartaanse gelederen. De prijs voor Epskamp is toch een succesje voor Veensche Boys, want de ex-keeper van de Boys is jeugdtrainer bij die vereniging.

 

GESLAAGD Het organiserende AHB kan weer terugkijken op een succesvol en sportief verlopen zaalvoetbal toernooi. Er was sprake van veel publieke belangstelling in de zaal en de rest van Nijkerk volgde het toernooi via het live verslag van NFM. In de laatste week van 2018 wordt de volgende editie verwacht en dan zullen alle ploegen erop gebrand zijn om Sparta Nijkerk niet opnieuw te hoofdprijs te laten pakken.