• Kunnen de Spartanen juichen zaterdag?

    Arjen Gerritsma
  • De strijd gaat zaterdag tussen NSC en Bennekom, maar op verschillende velden.

    Aalt Guliker

Sparta Nijkerk en NSC beide op weg naar titel

NIJKERK De laatste competitiewedstrijd wordt voor zowel Sparta Nijkerk als NSC een hele spannende. Beide ploegen kunnen zaterdag immers kampioen worden door hun duel te winnen. Sparta Nijkerk gaat op bezoek bij ACV in Assen, terwijl NSC op eigen veld SDV Barneveld ontvangt.

Rob Schoon

Het wordt sowieso een druk dagje op sportcomplex Luxool vanwege de Veluwe Wandeltocht, maar de voetballiefhebbers kijken meer uit naar de duels van hun favoriete voetbalclub. Het is in de historie immers niet (veel) voorgekomen dat zowel Sparta Nijkerk als NSC tegelijk een kampioenschap kunnen vieren.

PRESTATIEDRUK Beide ploegen staan er goed voor, maar hebben het op het laatste duel aan laten komen. Sparta Nijkerk liet begin mei tegenstander DETO met een punt huiswaarts keren. NSC had afgelopen zaterdag de titel voor het grijpen, maar ging verrassend onderuit tegen laagvlieger DZC'68 in Doetinchem. De druk van het moeten presteren weegt hierin hoogstwaarschijnlijk mee. Maar de Nijkerkse ploegen hebben nog een voorsprong van één punt op hun naaste belagers.

Zaterdag zullen beide ploegen de druk opnieuw op hun schouders voelen, want elke misstap kan betekenen dat Execlsior'31, Staphorst of Bennekom er met de titel vandoor gaat. Voor de beide trainers Eric Speelziek en John Kamphuis de taak om hun selectie zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat zij hun goede seizoen succesvol kunnen beëindigen.

MOEIZAME GENERALE Sparta Nijkerk speelde zaterdag een moeizame eerste helft tegen Berkum op eigen veld. Na een 0-0 ruststand kwamen de Nijkerkers echter snel in de tweede helft op voorsprong door Rob Diederik. De voorsprong werkte bevrijdend en nadat Frank Heus de 2-0 scoorde was de buit binnen. Donny van der Wal maakte het feest compleet voor de 3-0 eindstand. Excelsior'31 en Staphorst wonnen ook, zodat de voorsprong respectievelijk één en twee punten blijft.

NSC had het lastig in Doetinchem tegen DZC'68, de ploeg die degradatie probeert te ontlopen. De Nijkerkers kwamen niet goed in hun spel, maar kwamen via een benutte strafschop door Yannick Cornelisz wel op een 0-1 voorsprong. Na de pauze ging het echter mis met eerst een discutabele rode kaart voor Houssein Jabir meteen gevolgd door de 1-1 van Meron Zehave. In de slotfase zorgde Max Riekel voor de domper door de 2-1 aan te tekenen. Omdat Bennekom pas in de blessuretijd 1-1 scoorde bij SDV Barneveld, bleef de schade beperkt en houdt NSC een punt voorsprong.

ONDERSTEUNING Dat de goede vooruitzichten voor beide clubs aanspreken bij de supportersgroepen is wel zeker. NSC verwacht zaterdag een afgeladen NSC Burcht als SDV Barneveld op bezoek komt. De Barnevelders strijden nog om een periodetitel, dus zij zullen zeker ook veel supporters meenemen. Sparta Nijkerk neemt sowieso een grote supportersschare mee naar ACV. Inmiddels is bekend dat er minimaal drie afgeladen dubbeldekkers afreizen naar Assen, aangevuld met waarschijnlijk veel supporters die zelf reizen. De steun zullen beide ploegen goed kunnen gebruiken, want zowel NSC als Sparta Nijkerk hebben geen eenvoudig duel, voor zover dat al bestaat.

Supporters kunnen rekenen wat ze willen, maar bij winst kunnen de oranje-zwarte én geel-blauwe vlaggen de top in. Sparta Nijkerk promoveert dan naar de derde divisie en NSC keert terug in de Hoofdklasse. Bij elke andere uitslagen wordt er zenuwachtig gekeken naar de andere velden. Bijvoorbeeld naar Bennekom, dat de 'buren' van DTS'35 Ede ontvangt. De concurrenten van Sparta Nijkerk zijn Excelsior'31 (thuis tegen Flevo Boys) en Staphorst (thuis tegen CSV Apeldoorn). Kortom een voetbalmiddag om naar uit te kijken.

FESTIVITEITEN Beide verenigingen houden zich op de vlakte als het gaat om geplande festiviteiten bij een kampioenschap. Er is het één en ander voorbereid, maar 'het moet eerst nog maar gebeuren' en 'we gaan de huid niet verkopen voordat de beer is geschoten'. Uitspraken waaruit voorzichtigheid blijkt, maar hopelijk maken de teams aan alle twijfel een einde en kunnen zaterdag alle remmen los 'op Luxool'.