• Kees van den Heuvel

Selectie Veensche Boys is verjongd

NIJKERKERVEEN Veensche Boys deed de laatste seizoenen per definitie mee om het kampioenschap. Ondanks goede uitgangsposities was toch de nacompetitie steeds het eindstation. Het komende seizoen verwacht Jan Jaap Kooistra dat zijn ploeg niet direct om de prijzen gaat spelen. ,,Als alles meezit, kan er veel, maar we hebben een jonge ploeg dus je kan niet teveel verwachten."

De verjonging van de A-selectie van Veensche Boys leidt volgens de trainer in eerste instantie wel tot iets minder kwaliteit, maar toch was dit hard nodig. ,,We moesten gewoon verjongen, want zeker in de beslissende fase vorig seizoen mistten we dynamiek en scherpte. Daarom hebben we voor dit seizoen gericht gezoicht naar jonge talentvolle spelers."

Dat Veensche Boys daarmee de ambities voorlopig op een lager niveau zet, is volgens Kooistra niet waar. ,,Nee, het is niet zo dat we de ambitie om de

eerste klasse te halen hebben losgelaten. Maar we realiseren ons wel dat een jongere groep toch wat meer tijd nodig heeft om stabiel te presteren."

Enthousiast

Kooistra ziet zeker voordelen van een jongere groep. ,,Jongere spelers zijn in het algemeen toch wat enthousiaster qua trainingen en dat is prettig. Het is alleen allemaal wat onrustiger qua spel en daar zullen we toch geduld moeten opbrengen, zeker omdat enkele sterkhouders niet fit zijn."

Naast de nog aanwezige ervaren spelers moet Veensche Boys het voorlopig nog stellen zonder aanvoerder Willem Olde Meule en aanvallers Bas van de Grootevheen en Guus Verhoef. ,,Daarbij is ook Danny Brouwer de komende maanden nog niet inzetbaar. Maar er blijven genoeg spelers over om een goed team neer te zetten."

Mooie indeling

De oefen- en bekerwedstrijden wordt er nog van alles geprobeerd qua spelers en opstellingen, maar op 5 september begitn de competitie met een thuiswedstrijd tegen Unicum. ,,Het is een mooie klasse met veel ploegen uit de regio. We gaan natuurlijk voor een zo goed mogelijk resultaat, maar willen ook het publiek vermaken. Als dat lukt, krijgen we vanzelf steeds meer publiek, zowel uit als thuis."

Kooistra verwacht dus niet meteen mee te kunnen doen om het kampioenschap

en ook echte favorieten zijn er niet. ,,Bij een klasse met veel derby's in

de regio is dat altijd moeilijk te voorspellen. Dan komen er naast

kwaliteit immers ook vaak andere zaken kijken. Extra spanning en aandacht

bijvoorbeeld."

Behoudend doel

Een plaats in het linkerrijtje is volgens de trainer een realistisch beeld voor dit seizoen. ,,Het inpassen van jonge spelers vergt toch wat extra tijd. We spelen nu bijvoorbeeld nog te onrustig, dat moet er eerst uit en daar werken we aan. Als we helemaal compleet zijn, hebben we absoluut veel potentie."

De blauwe supporters hopen dat het heel snel gaat, want op 12 september staat reeds de eerste echte derby op het programma. Het uitduel bij Terschuurse Boys is al snel in de competitie een goede test voor Veensche Boys.