• Wil Kramer: 'Dansen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest!'

    Gerrit Steen

Wil Kramer (79) geeft nog drie keer in de week les in linedance

HOEVELAKEN  Ze is onlangs 79 jaar geworden en geeft nog drie keer in de week les in linedance. En dat niet alleen, elke veertien dagen introduceert ze ook nog eens een nieuwe dans, zo houdt ze zichzelf en haar ruim 35 leerlingen fit en bij de tijd. We hebben het over Wil Kramer, die al 20 jaar als lerares in Hoevelaken actief is. Afgelopen zaterdag vierde ze dit met een feestelijke jubileumbijeenkomst in de Stuw. Tijd voor een nadere kennismaking met deze sportieve en zeer gedreven vrouw.

Gerrit Steen

Ze is al 30 jaar actief op het gebied van linedance, een dansvorm op countrymuziek die uit Amerika is over gekomen. Bij linedance wordt er in lijnen of rijen gedanst, zo wordt het één geheel. Ook worden er dezelfde bewegingen en op dezelfde maat gedanst, vaak een basis van bijvoorbeeld 32 tellen (4x8 tellen) die achter elkaar herhaald worden. Will Kramer: ,,Ik ben indertijd samen met nog vijftig andere mensen met linedance begonnen in Anna's Hoeve te Hilversum. Het was heel leuk en al die mensen zijn wel iets geworden in de muziekwereld. Ik begon ermee omdat ik het leuk vond om alleen te doen, je hebt geen partner nodig en je kan meedansen. Er was een leraar die tien verschillende dansen kon, dat zijn er in de loop der tijd steeds meer geworden. Later zijn dat er maar liefst vijftig geworden en op een gegeven moment kon iedereen die dansen. Inmiddels zijn er duizenden, er komen iedere week wel een stuk of tien bij. Ik pik de populairste er uit en laat de rest zitten." 

DEMO Toen Wil hoorde dat er in De Kopperhof, toen nog gevestigd boven voormalige drukkerij Nagelhout, aan linedance werd gedaan, gaf ze zich onmiddellijk op: ,,Ik wilde gewoon lekker meedoen en ik kende die pasjes natuurlijk. Ik begon de smaak van het lesgeven een beetje te pakken te krijgen doordat ik in de pauze begon om met die meiden te oefenen. Bij de opening van de Kopperhof in de Stoutenborgh, 20 jaar geleden, gaven we een demo. Dat was zo geslaagd dat ze vroegen of we niet een groepje wilden oprichten. Dat wilde ik wel, maar vond na enige tijd dat er ook andere mensen dan 55-plussers mee moesten kunnen doen. Na een oproep hiervoor had ik gelijk zeventien mensen die zich hiervoor opgaven en dat is geleidelijk aan gegroeid tot de 35 mensen die nu meedoen."

Iedereen denkt 'dat leer ik nooit', maar dat valt wel mee,  je moet met een goede basis beginnen GEZELLIG ,,Het is een hele vaste, gezellige groep. Mensen betalen voor een hele maand en kunnen drie keer per week dansen als ze willen: op dinsdagmiddag, woensdagavond en vrijdagavond. Ik geef les op de Nijkerkerweg 35. Iedereen denkt vaak 'dat leer ik nooit', maar dat valt wel mee,  je moet met een goede basis beginnen. Ik heb veel geduld en vind het niet fijn als mensen naar huis gaan en ze kennen die dans niet. Ik herhaal dus net zolang tot ze het kunnen, de mensen zeggen ook dat ik heel geduldig ben. Ik leer ze om de week een nieuwe dans. Twee keer per jaar geef ik altijd een feestje, dat is altijd met koffie en gebak met een hapje. Afgelopen zaterdag vierde ik het feit dat we nu 20 jaar bestaan."

HOE OUDER HOE FITTER ,,Ik voel me geen 79 jaar. Als je maar bezig blijft, kun je veel doen. Mijn inmiddels overleden huisarts zei altijd dat ik bijna nooit ziek was omdat ik zo gedreven ben, altijd beweeg en altijd in de weer met  dansen, computeren, mijn kinderen en het huishouden. Alleen als ik vakantie had, werd ik wel eens verkouden, maar dat is nu een aantal jaren niet meer het geval. Hoe ouder ik wordt, hoe fitter. Computeren is ook een hobby van me, ik heb er natuurlijk veel muziek op staan. Daar ben ik regelmatig mee aan het werk. Er zijn heel veel dansen. Ik heb er heel veel country dansmuziek in staan. In het verleden hebben we regelmatig op braderieën gestaan met demo's en daarnaast op verzoek workshops gedaan. Ik let altijd op mijn houding. Je moet zowel je hoofd als je voeten gebruiken, dansen is ook heel goed voor je geheugen!"

EIGEN STIJL  ,,Als de mensen een dans hebben geleerd krijgen ze die van mij ook mee en kunnen ze thuis oefenen. Ik ben in Den Haag geboren en woon nu al vanaf 1984 in Hoevelaken. Het is als een taak die op mijn pad gekomen is, en dat doe je gewoon. Ze zeggen nu vaak 'Jij bent niet makkelijk te vervangen omdat je een geheel eigen stijl hebt'. Na volgend jaar is de locatie op de Nijkerkerweg 35 niet meer beschikbaar. Mijn plan is om daarna één keer in maand op vrijdagavond in de Stuw verder te gaan, gewoon lekker ontspannen voor iedereen."