• Rob Maas

Organisatie Visual Art Rally wil start en finish in centrum Nijkerk

NIJKERK Als het aan de organisatie ligt, is Nijkerk op zaterdag 13 april het middelpunt van de Visual Art Rally. Met het start- en finishpodium in het centrum en een proef op het industrieterrein kan iedere autosportliefhebber genieten van de rally, die voorheen bekend stond als de Tulpenrally. Eén van de initiatiefnemers van het naar Nijkerk halen van de rally is Wilbert van den Burg.

Rob Schoon

,,Ik ben fanatiek aanhanger van de rallysport en ik neem dit jaar voor de vijfde keer deel", vertelt Van den Burg. ,,Toen ik twee jaar geleden met Visual Art hoofdsponsor werd van het evenement, heb ik voorgesteld om Nijkerk op te nemen in het programma. De bedoeling is nu dat er één proef in Nijkerk wordt verreden en de andere twee in Putten en Barneveld."

ENTHOUSIASME Van den Burg merkt dat er vele mede-ondernemers voordelen zien in het organiseren van het evenement binnen de Nijkerkse gemeentegrenzen. ,,De rally is onderdeel van een competitie, waar bijvoorbeeld ook de bekende Hellendoorn Rally deel van uitmaakt. Ook bij andere ondernemers proef ik veel enthousiasme. Tijdens de ondernemersavond van het Smaakfestival op 29 maart zullen we de rally én de mogelijkheden tot exposure voor ondernemers presenteren."

Ter voorbereiding op de rally van zaterdag 13 april is er reeds intensief contact met de gemeente, maar ook met ondernemers op het industrieterrein. ,,Er moet sowieso een veiligheids- en vervoersplan komen, want veiligheid is altijd belangrijk en bedrijven zullen dan minder goed te bereiken zijn. De start en finish willen we vanaf het Plein, wat overigens niet betekent dat er daar hard wordt gereden. Vanaf en naar het podium wordt volgens de normale verkeersregels deelgenomen aan het verkeer. Het echte rijden vindt plaats op een afgezet circuit op het industrieterrein."

SPEKTAKEL De rally bestaat uit een drietal proeven, die in Nijkerk, Putten en Barneveld worden verreden. ,,Elke proef heeft zijn eigen moeilijkheden. Het parcours in Nijkerk is verhard, maar de andere proeven kennen ook onverharde delen. Het wordt een mooi schouwspel, het samenspel tussen snelheid en behendigheid. Vaak worden er technische uitdagingen in het circuit opgenomen, zoals een chicane. Zulke hindernissen vereisen stuurkunst, maar zijn in eerste instantie vooral bedoeld om snelheid te matigen. Een trekpleister voor publiek."

De rally kent drie klassen, waarbij naast de 'gewone' rally ook de short rally met kortere proeven en de historische rally worden verreden. ,,Zo is er voor iedere deelnemer en liefhebber wel een onderdeel om van te genieten. Gebruikelijk nemen er circa tachtig auto's deel aan deze rally, maar ik sluit niet uit dat er dit jaar meer komen. Nieuwe proeven, zoals nu in Nijkerk, trekken vaak extra deelnemers, is de ervaring. We gaan het zien op zaterdag 13 april bij de start om 12.00 uur, waarbij de finish rond 20.30 uur wordt verwacht."