• Fitter en Food

    Nijkerk Sportief en Gezond

Opnieuw Fitter en Food project

NIJKERK - Het project 'Fitter en Food' is vorig jaar met succes gelanceerd, waarbij jongeren met een verstandelijke beperking en volwassenen met een hersenbeschadiging deel konden nemen aan een traject waarbij ze samen koken en sporten. Binnenkort start er een nieuwe editie én een Fitter en Food project speciaal voor jongeren met Autisme/ASS.

Maranke Pater

 

Acht weken lang sport een groep van maximaal 7 jongeren (vanaf 14 jaar) een uur lang samen om hierna onder begeleiding van een professionele kok een gezonde maaltijd te koken en samen te eten. Mirjam Hagenaar, buurtsportcoach Aangepast Sporten voor de Stichting Nijkerk Sportief en Gezond is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een beperking naar een sport die bij hen past.

,,Voor iedereen met een beperking die zich bij mij aan gaat melden ga ik op zoek naar een passende sport. Het project Fitter en Food is ideaal, omdat zij kunnen uitvinden bij welke sport ze zich prettig voelen en het ook structureel kunnen volhouden. Door de combinatie met het koken en eten doen ze nieuwe sociale contacten op." Er zijn twee verschillende projecten die binnenkort van start gaan. Vanaf dinsdag 1 maart start er een groep bij Nautilus Healthclub voor jongeren met Autisme/ASS van 17.00-19.30 uur. ,,Zeker voor jongeren met autisme is het lastig om aansluiting te vinden bij een sportvereniging. Toen we het eerste Fitter en Foodproject draaiden was er een deelnemer met autisme die heel graag wilde hockeyen. We hebben aansluiting gezocht bij de Hockeyclub Nijkerk en inmiddels traint hij tot volle tevredenheid mee met de Trimhockeyclub. Door mensen te matchen met een sportvereniging en deze deelnemer ook te blijven begeleiden kunnen enkelen hun draai vinden in een reguliere groep." Als het gewenst is en er zijn voldoende deelnemers, kunnen er ook speciale groepen opgestart worden in samenwerking met verenigingen. Een aantal verenigingen heeft al aangegeven open te staan voor mensen met een beperking. Binnen Nautilus Healthclub gaan de jongeren sporten uitproberen met hun eigen groepje. Ze gaan aan de slag op fitnessapparaten en ze krijgen groepslessen, zoals bootcamp, zumba en basketbal. Alle Fitter en Foodbijeenkomsten krijgen begeleiding van professionele trainers.

Danny van Dijk, eigenaar van Nautilus Healthclub: ,,Het is fijn dat wij een podium kunnen bieden aan deze doelgroep. We hebben alle faciliteiten in huis om mensen acht weken lang een goed sportprogramma te kunnen bieden en we hopen dat ze daarna ook de stap durven te nemen om bij ons of een sportvereniging verder te gaan." In april start er een groep op de dinsdag waar jongeren met een verstandelijke beperking en/of autisme zich voor kunnen opgeven. Dit zal waarschijnlijk op een andere locatie zijn. Momenteel zijn er in Nijkerk sportmogelijkheden waar mensen met een verstandelijke beperking zich bij kunnen aansluiten. Wie een specifieke vraag op het gebied van aangepast sporten heeft of wil meedoen met één van de projecten Fitter en Food (opgeven uiterlijk 15 februari) kan mailen of bellen naar: mirjam@nijkerksportiefengezond of 06-54127349.

foto In navolging van Fitter en Food worden er nieuwe groepen opgestart.