• 2-9-2015; BASKETBAL: EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN ROLSTOELBASKETBAL: WORCESTER
    Foto: Mathilde Dusol

  • 2-9-2015; BASKETBAL: EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN ROLSTOELBASKETBAL: WORCESTER
    Foto: Mathilde Dusol

Nijkerkse naar Paralympische Spelen

NIJKERK De Nijkerkse rolstoelbasketbalster Cher Korver heeft vorige week met het Nederlands team 'Orange Angels' tijdens het Europees kampioenschap in Worcesternet naast de titel gegrepen. Duitsland ging er met de winst vandoor, na een spannende wedstrijd (72-62). De Nederlandse dames plaatsten zich wel voor de Paralympische Spelen, volgend jaar in Rio.

Maranke Pater

Het damesteam was tijdens het EK titelverdediger. De week begon goed: duels tegen Engeland en Turkije werden ruim gewonnen. In de finale tegen Duitsland ging het echter mis. Korver: ,,Wat nu blijft hangen van het EK, is een hele zware kater. De poulewedstrijden en de halve finale hebben we goed gespeeld en gemakkelijk gewonnen. Een finale is altijd een wedstrijd op zich. Helaas haalde bij ons maar een speelster een goed niveau. De rest van de speelsters, onder wie ikzelf, presteerden niet goed. We misten veel vrije, makkelijke ballen. De Duitsers schoten een erg hoog percentage raak." Voor Cher Korver was het haar elfde EK. Ze speelde eerder wereldkampioenschappen en vier Paralympische Spelen. Aan de Europese kampioenschappen in Worcester deden 17 rolstoelbasketbalteams mee.

RIO 2016 Als team zijn de Orange Angels ontzettend sterk, zegt Korver. ,,Zelfs de bankspelers waren stuk voor stuk goed. We hebben gebruik gemaakt van alle spelers, tijdens dit toernooi. We waren overtuigd dat we er met de winst er vandoor zouden gaan." Ondanks de afloop van de wedstrijd, vond Korver het EK een goede ervaring. ,,We hebben ons geplaatst voor de Paralympische Spelen in Rio. Dat was een doel op zich. Samen met Engeland, Duitsland en Frankrijk gaan we Europa vertegenwoordigen." De komende tijd start er op sportcentrum Papendal een fulltime programma om het damesteam op topniveau te krijgen. ,,We gaan er een jaar fiks tegenaan." Korver speelt zelf al jaren bij de Ermelose basketbalvereniging DeVeDo, waar ze een bestuursfunctie heeft. ,,De vereniging heeft verschillende talenten opgeleid. Er zit veel potentie in de jonge rolstoelbasketballers."

TOPSPORTER Korver verloor haar hart achttien jaar geleden aan rolstoelbasketbal. ,,Het is een heel tactisch spel, dat heel snel gespeeld wordt. Je moet dan ook alles op alles zetten. Zowel in de aanval als verdediging heb je een taak om samen te werken met andere spelers. Je moet blijven kijken wat de verdediging doet, waar de gaten zitten. Ik vind topsporter zijn het mooiste beroep dat er is." Ook de mannen van Oranje hebben geplaatst voor Rio. ,,Het is lang geleden dat er een herenbasketbalteam uit Nederland mee heeft gedaan aan de Paralympische Spelen. De laatste keer was dat in 2004. Het is prachtig dat we nu met twee teams er naartoe kunnen om Nederland te vertegenwoordigen."