• Carmen Storck

Nijkerkse Bowie Hagen naar Youth Cup 2016

NIJKERK Het Nederlandse Youth Cup-team is bekend. Acht gelukkige jeugdruiters uit Nederland gaan ons land vertegenwoordigen in Exloo op 23 tot en met 30 juli. De 16-jarige Bowie Hagen uit Nijkerk is met het IJslandse paard Geisli frá Hólabaki ook afgevaardigd.

Onder luid applaus is de Nederlandse Youth Cup equipe gepresenteerd na afloop van de Nederlandse Kampioenschappen Jeugdruiters IJslandse Paarden. De equipe bestaat uit acht jeugdige sportruiters in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar. De jeugdruiters die zich gekwalificeerd hebben, hebben zonder uitzondering boven de gestelde normen gepresteerd. Een mooie prestatie.

De FEIF Youth Cup wordt iedere twee jaar georganiseerd in een ander land en duurt een week. Dit jaar vindt dit bijzondere evenement in Exloo (Drenthe) plaats van 23 tot 31 juli. De Youth Cup heeft mede tot doel het creëren van vriendschappen tussen jeugdruiters uit verschillende landen die samen hun passie voor het IJslandse paard delen. De deelnemers zijn tussen de 13 en 17 jaar oud en nemen hun eigen paard mee of huren ter plekke een paard.

Tijdens de Youth Cup worden de deelnemers ingedeeld in internationale teams, begeleid door teamleaders. Ervaren internationale instructeurs trainen in deze samenstelling de jeugdruiters en zo doen ze verschillende activiteiten samen. De week wordt afgesloten met een driedaagse wedstrijd tussen alle deelnemers. De deelnemers rijden ook dan voor hun internationale team. De focus van de week ligt op de allround ervaringen met hun paard, groepswerk, vriendschap, respect voor andere culturen, sportiviteit en horsemanship. De driedaagse wedstrijd is van donderdag 28 juli tot en met zaterdag 30 juli.

De deelnemende landen zijn Nederland, Oostenrijk, België, Denemarken, de Faeröer, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot Britannië, IJsland, Luxemburg, Noorwegen, Slovenië, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten. De bijna tachtig jeugdruiters arriveren zaterdag 23 juli.