• Arjen Gerritsma

Nijkerk huldigt sportkampioenen

NIJKERK Tijdens de Nieuwjaarsrecetie van de gemeente Nijkerk werden maandagavond de sportkampioenen van 2015 en 2016 gehuldigd. Veertien sporters vanuit verschillende disciplines werden in het zonnetje gezet, omdat zij in Nederland, Europa of Mondiaal een kampioenschap hadden behaald.

 

Wethouder Aboyaakoub-Akkouh verrichtte, als verantwoordelijke binnen de gemeente voor sportzaken, de aftrap na de toespraak van burgemeester Renkema. Op de haar bekende losse en vriendelijke wijze wist zij sportvrouw Chèr Corver te verleiden om de overige sporters te introduceren en interviewen. Maar eerst werd Corver gehuldigd vanwege de bronzen medaille tijdens de Paralympics met het Nederlandse rolstoelbasketbalteam.

 

Dat Corver behalve basketballen en tegenwoordig traithlonnen ook kon presenteren, liet ze daarna zien. De supersnelle Jerry van de Bunt kreeg de hulde als Europees kampioen Supermono. De motorklasse vol snelheid en innovaties was in 2016 zijn domein.

 

Daarna waren de oudste en jongste kampioenen aan de beurt. Wim Oudejans grossierde de laatste twee jaar in Nederlandse titels in de categorie Masters 70-74 Atletiek bij het hardlopen. In 2015 op de halve marathon, 10000, 5000, 1500 en 800 meter, en in 2016 herhaalde de atleet van AV Nijkerk deze prestatie op de 800 en 1500 meter. Sofie Bouw was met haar twaalf jaar de jongste Nijkerkse Nederlands kampioen. Bij het langebaan schaatsen veroverde zij bij de pupillen dit jaar de gouden medaille. Een jeugdig talent met een grote toekomst.

 

Uit een wat onbekende sporttak kreeg Romy Snaauw haar onderscheiding. Het Nederlands kampioenschap 'Forms & Self defence' vroeg wel wat toelichting, zeker de categoriën 'wapen vorm' en 'creative Kata vorm'. Hoewel de vergelijking volgens de Snaauw zelf niet helemaal klopt, is het voor ons leken het best te vergelijken met karate. De Nederlandse titel voor Sandra Wassink-Hitzert was eenvoudiger. Qua beeldvorming dan, want zo'n prestatie neerzetten op de Cross triathlon is maar voor heel weinig weggelegd, binnen Nederland dit jaar zelfs voor geen enkele andere vrouw.

 

Gemotoriseerde sport gaat niet alleen gepaard met snelheid, legde Christoffel Verschuur uit. Hij behaalde met zijn 'standaard'-traktor de Nederlandse titel bij het Trekkertrek. De categorie tot 5500 kilogram, het gewicht van zijn traktor, viel hem na een spannende wedstrijd ten prooi. De power van Verschuur werd afgelost door de precisie van Bart Wolfswinkel. De schutter van Schietvereniging Frans Tromp uit Hoevelaken behaalde de Nederlandse titel in de categorie 'klein kaliber karabijn'. Na enige uitleg van Wolfswinkel, moest het presentatieduo opschieten om de overige kampioenen ook tijd te gunnen.

 

Menclub De Lange Boom kende een kwartet kampioenen, waarvan Melanie van de Bunt de enige vrouw was. Bij de 2-spannen veroverde zij de Nederlandse titel vaardigheid in de klasse M. Daarna volgde een bekende op het podium, namelijk Ewoud Boom. Dit jaar won hij in Nederland de titel bij het 2-span dressuur en de wereldtitel met Jan de Boer in de klasse pony samengesteld. Boom won al veel meer titel de afgelopen jaren, die momenteel allemaal tentoongesteld zijn in Museum Oud-Nijkerk.

 

Ook bij de enkelspannen waren er Nederlandse titels voor de menclub. Jan Hofmeijer was daarbij de beste in de categorie pony, terwijl Henry Bast de catgorie paard voor zich opeiste. Opnieuw een uiterst succesvol jaar voor de Nijkerkse menclub. Een volgende kampioen was Joke van Beek, maar dan met geheel andere dieren. Binnen de hondensport wist Van Beek met haar schapendoezen de Nederlandse titel binnen te slepen.

 

Zonder de andere kampioenen tekort te willen doen, kon Therèse Klompenhouwer natuurlijk niet ontbreken tijdens dit huldigingsmoment. Bij de biljartvorm driebanden groot staat er de laatste jaren bij de vrouwen geen maat op de prestaties van Klompenhouwer. In 2015 en 2016, waar deze huldging over ging, was zij niet alleen binnen Nederland de beste, maar ook Europees en zelfs mondiaal. Toch een voorbeeld dat 'vroeg in de kroeg' niet altijd slecht hoeft te zijn, want zij beoefent de biljartsport al sinds zij er op jonge leeftijd mee in aanraking kwam in biljartcentrum Princesse.

 

De lange lijst met kampioenen maakte de wethouders trots en allen ontvingen een gemeende ovatie van de vele aanwezigen op de Nieuwjaarsreceptie. De sporters hebben de gemeente op een breed vlak op hoog niveau prima vertegenwoordigd en hopelijk volgen er de komende jaren nog veel meer titels.