• De Nijeboulers

Nijeboulers vieren 25-jarig jubileum

NIJKERK Het is een springlevende en vitale vereniging die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert: Jeu de Boulesvereniging 'De Nijeboulers'. De leden van de jubilerende vereniging beoefenen, zowel op recreatief- als op wedstrijdniveau, hun sport op de Watergoorweg 48a in Nijkerk. Dit jaar staan er diverse jubileumactiviteiten op het programma, hoog tijd dus voor een nadere kennismaking en een terugblik op hoe het allemaal begon. 

Gerrit Steen

Voorzitter Henk Niezen en Henk van Steeg vertellen enthousiast dat de vereniging op 20 oktober 1993 officieel is opgericht. ,,Velen zijn nu nog steeds lid en ook nog actief binnen de vereniging. In het eerste begin hadden we de beschikking over zes banen, later werden dit er acht. Gestart werd met ongeveer twintig leden en geleidelijk aan groeide dat steeds meer. Omdat er steeds meer leden bij kwamen hebben we in 2006 in eigen beheer een hele fraaie accommodatie neergezet. Zonder de hulp van onze leden was dat nooit gelukt, er waren veel ambachtelijke mensen met 'gouden handjes' bij onze club. We zijn er in februari 2006 mee begonnen en in november werd het complex door Gerard van den Tweel geopend. Toen zaten we al op tachtig leden, inmiddels is dat aantal verdubbeld."

SOCIAAL ,,De mensen kunnen nu het hele seizoen binnen spelen, op dit moment zijn er buiten 34 banen en binnen twaalf. Bij grote evenementen kunnen we zelfs de parkeerplaats gebruiken voor nog tien extra banen. Het grootste toernooi is het Breegink toernooi, wat tegelijkertijd ook onze grootste sponsor is. Ook de combinatie jong oud is heel aardig. Het jongste lid is veertien jaar, het oudste lid is 89 jaar."

TOPSPORT Weinig mensen weten dat Jeu de Boules (Petanque) ook een officiële, internationale wedstrijdsport is met Landelijke- en Wereldkampioenschappen voor mannen, vrouwen en jeugd, vervolgt Niezen. ,,Er is bij ons alle gelegenheid om Petanque op het hoogste niveau te spelen. Onze regio is wel één van de sterkste van Nederland, de landskampioen komt bijvoorbeeld uit Zeist. Onze sport is in deze regio ook wijd vertakt, zo zijn er clubs in Amersfoort, Leusden, Zeewolde, Harderwijk, Bunschoten en Almere. Je hoeft niet ver te reizen voor plaatselijke toernooien om competitief bezig te zijn."

KLUSTEAM ,,Financieel zijn we gezond, mede dankzij de inzet van een heleboel clubmensen die allerlei werkzaamheden verrichten. Het klusteam doet veel werk op het gebied van onderhoud, vernieuwing, aanpassing en er zijn ook mensen die de kantine volledig runnen, evenals de schoonmaakwerkzaamheden die helemaal in eigen beheer worden gedaan. Onze hoofdsponsor, Breegink A1, doet ook een hoop en levert tegen kostprijs. Van de gemeente krijgen we een waarderingssubsidie van 2000 euro en ook de Rabo ondersteunt ons. We zijn een van de eerste verenigingen die met verduurzaming bezig is: we zijn weliswaar niet energieneutraal, maar wel elektra neutraal door het gebruik van zonnepanelen en energiezuinige led-verlichting in de hal en in de keuken."