• billardmagazin Touch
  • Ton Smilde/ Kozoom

Klompenhouwer behaalt groot succes op EK driebanden

NIJKERK De Nijkerkse Therese Klompenhouwer heeft afgelopen weekend historie geschreven op het EK driebanden groot in Brandenburg, Duitsland. Ze wist haar poule door te komen en zich te plaatsen bij de beste 32, wat nog nooit eerder een vrouw gelukt is. Het was dit jaar voor het eerst dat er vrouwen deelnamen aan dit EK. Omdat het EK dames sinds vorig jaar is afgeschaft, streden de dames, via een European ladies cup, om twee tickets voor het EK in Brandenburg. Klompenhouwer won dit toernooi en de Turkse Gülsen Degener werd tweede. Beide dames mochten dus voor het eerst hun kunsten laten zien tussen de heren. Voor Degener verliep het toernooi anders, ze verloor haar beide partijen in de poule. Klompenhouwer speelde haar eerste partij gelijk tegen de Italiaan Mancini, maar won haar tweede partij nipt met 30-29 tegen de Zwitser Behzat. Ze werd op moyenne groepshoofd, omdat Mancini teveel beurten nodig had, om de Zwitser opzij te zetten.

In het hoofdtoernooi lootte Klompenhouwer de nummer vier van de wereld Torbjörn Blomdahl. De icoon uit Zweden was een maatje te groot voor haar en won de partij met 40-23 in 23 beurten. Klompenhouwer: "Ik heb niet goed gespeeld, maar ben toch blij met dit resultaat. Het is mooi om aan dit soort toernooien te mogen deelnemen en het op te nemen tegen deze mannen. Ik kan terug kijken op een mooi toernooi met een mooie 25e plaats. Over anderhalve week begint het WK dames in Zoersel, België. Daar ligt nu al mijn focus bij ."

Het Europees kampioenschap werd uiteindelijk gewonnen door de Italiaan Marco Zanetti, die in de finale Frédéric Caudron versloeg met 40-14 in elf beurten. Therese Klompenhouwer zal 12 t/m 14 mei haar wereldtitel bij de dames verdedigen in Zoersel, België.