• Dankzij buurtsportcoaches kan Kasper sporten

    Maranke Pater

Kasper kan sporten dankzij een coach

NIJKERK Lekker ontspannen sporten is niet voor iedereen weg gelegd. De 21-jarige Kasper Laseur kon vanwege zijn beperking zijn draai niet vinden bij reguliere sportvereniging. Met begeleiding van buurtsportcoach Mirjam Hagenaar is dit hem wél gelukt.

,,Kom op Kasper, spring in dat gat", de dames aan de kant proberen Kasper te helpen, maar het maakt de 21-jarige alleen maar in de war tijdens zijn eerste wedstrijd Trimhockey. Hij heeft maar één focus, en dat is zo goed mogelijk verdedigen. Vanwege een vorm van autisme vindt hij het moeilijk om overzicht te houden in het veld waar heel veel tegelijk gebeurd. Veel vragen hoort daar ook bij. Gelukkig wordt hij vanavond goed gecoacht door zijn teamgenoten en coach, die hem aanwijzingen geven. In het veld en in de dug-out. Mirjam Hagenaar, buurtsportcoach aangepast sporten van Nijkerk Sportief en Gezond,  is er trots op dat hij vanavond in het veld staat. Een wedstrijd van Trimhockey Nijkerk tegen Trimhockey Leusden. Mirjam: ,Kasper is bij mij onder begeleiding gekomen sinds het project Fitter & Food. Een project van Nijkerk Sportief en Gezond in samenwerking met. s 'Heerenloo, voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Fitter en Food staat in het teken van een gezonde leefstijl met gezond eten en bewegen. Een streven was dan ook dat dit een vervolg zou krijgen na het project.

 

Kasper gaf al heel snel aan dat hij het liefst wilde hockeyen. Vanavond was hij wat zenuwachtig voor zijn eerste officiële wedstrijd tegen een andere club. Kasper: ,,Ik heb eerder op hockey gezeten. Ik was te goed voor G-hockey en ging toen naar een gewoon team, maar daar werd ik niet geaccepteerd. Ik ben een echte sportman en heb ook op korfbal gezeten. Ik vind het erg fijn dat ik nu wel de begeleiding krijg die ik nodig heb, dat heeft mij geholpen om de sport te vinden die bij mij past." Mirjam deed onder andere ervaring op bij Revalidatiecentrum De Hoogstraat, waar ze meerdere sportgroepen voor mensen met een beperking heeft opgezet en nog steeds begeleidt. ,,Voor veel mensen met een beperking is het moeilijk om aansluiting te vinden bij een reguliere vereniging. Toen ik dit traject in ging met Kasper ben ik samen met hem naar HC Nijkerk gegaan. Omdat hij technisch redelijk goed kon hockeyen durfde ik het aan om met hem bij trimhockey een proeftraining te doen." Tijdens de eerste paar trainingen coachte Mirjam de trainer en de teamleden om Kasper te leren kennen en aan te geven wat voor hem lastig is. Ook Kasper werd gecoacht.Mirjam: Kasper zei dat ze bij HC Nijkerk hem  accepteren zoals hij is en proberen hem te helpen. Er tijd is voor uitleg, dat gebeurt ergens anders niet altijd." Trimhockey kan ook voor iemand met een beperking. Je moet elkaar gewoon accepteren."

 

Zoals Kasper zijn er meerdere kinderen, jongeren en volwassenen die hun weg zoeken in Nijkerk. Reden voor Nijkerk Sportief en Gezond om een Beweegloket op te starten. Mirjam: ,,Wij vinden dat iedereen moet kunnen sporten. Ook als je een beperking hebt of het lastig vindt om iets passends te vinden in de gemeente Nijkerk. Wij helpen mensen mét en zonder beperking graag op weg." 

Aan het Beweegloket zijn geen kosten verbonden. Kijk voor meer informatie op www.nijkerksportiefengezond.nl of bel naar het Beweegloket aangepast sporten: 06-54127349.

foto Kasper (midden) in actie op het veld.