• De Halve van Nijkerk volmaakt op 13 april het eerste lustrum. Reden voor de organisatie om wijzigingen door te voeren.

    Harry van 't Veld

Halve van Nijkerk blijft groeien

NIJKERK Bij veel (Nijkerkse) hardlopers staat zaterdag 13 april dikgedrukt in de agenda. Het is de dag van de Halve van Nijkerk, waar vele atleten de uitdaging aangaan om boven zichzelf uit te stijgen. ,,Dit jaar hopen we boven de grens van 1.500 deelnemers uit te stijgen."

Rob Schoon

Als Nijkerker vindt Eddie Wassink dit evenement, dat ze met WE-Link organiseren, toch wel speciaal. ,,We organiseren diverse evenementen op sportgebied, maar in je eigen woonplaats geeft zoiets toch wel iets speciaals. Het wordt nu de vijfde keer en tot nu toe kunnen we toch zeker tevreden zijn."

ENTHOUSIAST De halve marathon organiseren in Nijkerk was in 2013 één van de activiteiten in het kader van het zeshonderd jarige bestaan van Nijkerk. ,,Destijds vooral een door de Atletiekvereniging Nijkerk georganiseerde loop. Het idee om er een jaarlijks evenement van te maken, kwam al vrij snel daarna door de enthousiaste reacties."

Toch duurde het tot 2015 voordat Wassink samen met Mark van Hoorn de organisatie oppakte. ,,Na overleg met AV Nijkerk zijn we de uitdaging aangegaan, nu dus voor de vijfde keer. Zowel de deelnemers, toeschouwers als ondernemers zijn enthousiast. Zo zijn er veel bedrijven die deelnemen aan de Businessloop. Ze willen allemaal het 'Beste bedrijf van Nijkerk' worden."

NIGHTRUN De vijfde editie betekent het eerste lustrum en daarom heeft de organisatie dit jaar extra aandacht voor de 5 kilometerloop. ,,Vanwege het vijfde jaar staat deze loop nu iets meer in de aandacht, het wordt een 'Nightrun'. De loop start dan pas om 21.00 uur als slotafstand. Na de finish kan iedereen hopelijk dan nog nagenieten van de mooie loop en de gezelligheid."

Niet alles blijft hetzelfde, want elk jaar vinden er wel aanpassingen plaats. ,,Eigenlijk wil je dat het elk jaar beter gaat, wat dat betreft is het voor ons een soort wedstrijd. Dit jaar zal bijvoorbeeld door de nieuwe wijk Doornsteeg worden gelopen, zodat het parcours anders is."

THUISWEDSTRIJD De inschrijftermijn voor de Halve van Nijkerk loopt al enige tijd en Wassink kijkt regelmatig naar de vorderingen. ,,Enerzijds om te kijken hoe het verloopt en dat is positief, want we liggen voor ten opzichte van vorige edities. Anderzijds is het ook leuk om te kijken wie er deelnemen, Als Nijkerker ken ik veel mensen en als je dan bekenden tegenkomt op de deelnemerslijst, is dat gewoon leuk. Je merkt dat het leeft en qua evenement doen we het goed."

Het draagvlak is stevig binnen de gemeente Nijkerk. ,,Naast de organisatorische zaken, hebben we veel vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen. Daar zijn we heel blij mee, al is meer hulp altijd welkom. En de sfeer langs het parcours neemt toe, dat is extra leuk. Daaraan merk je dat de aandacht toeneemt. Je kunt inmiddels stellen dat 'De Halve van Nijkerk' een begrip is op de activiteitenkalender."