• Hardlopen is bewezen effectief om meer energie te krijgen.

    Gerrit Steen

Gratis training voor ongeoefende lopers

HOEVELAKEN De huisartsenpraktijk Parklaan start voor haar patiënten in het nieuwe jaar met een gratis hardlooptraining voor ongeoefende deelnemers. Ze worden professioneel begeleid door een bevlogen team, bestaande uit huisarts Mathilde Overvest, praktijkondersteuner Marjan Boonman, looptrainer Gerard Schnieders en Wim Schuijt, die ruim veertig jaar trimervaring heeft.

Gerrit Steen

,,De koude en donkere wintermaanden zorgen bij veel mensen voor een verlaging van het energieniveau of sombere stemming", vertelt huisarts Mathilde Overvest. Ze vervolgt: ,,Regelmatig bewegen en met name hardlopen is bewezen effectief om meer energie te krijgen en de stemming te verbeteren. Om de echte beginner te motiveren en te begeleiden starten wij met deze cursus. Elke donderdag om 19.30 uur wordt er gedurende 30 tot 45 minuten getraind met als doel om op 16 juni gezamenlijk 5 km te lopen tijdens de marathon van Amersfoort. Naast deze door ons gegeven groepstraining wordt van je verwacht dat je zelf minimaal een keer per week extra gaat hardlopen."

HARDLOPEN Gerard Schnieders, sportleraar en veertig jaar trainer geweest bij Atletiekvereniging Altis in Amersfoort, vult aan: ,,Het gaat niet om schematisch tot grote prestaties te komen, maar dat je zo ver komt dat je voelt dat 'je lijf je niet tot last is'. Dus de sfeer en het gezamenlijk verleggen van je loopvermogen is de basis om te kunnen genieten van hardlopen. Voorlopig starten we bij de huisartsenpraktijk, maar later kunnen we als groep ook besluiten om eens naar het Hoevelakense bos te gaan. Daar zijn momenteel prachtige brede (zand)paden."

UNIEKE KANS Wim Schuijt, die ondanks zijn respectabele leeftijd van tachtig jaar nog drie keer per week 7 tot 10 km. hardloopt en daarnaast ook nog fietst en zwemt, voegt toe dat hij nooit spijt heeft gehad van zijn looptrainingen: ,,Ik ben in 1978 via een opstartcursus begonnen bij gymnastiekvereniging Hellas en alle keren een fijn, opgewekt gevoel gekregen tijdens en na de loop. Dat gun ik iedereen, langzaam beginnen, niets forceren wel genieten dan lukt het gegarandeerd. Het is echt waar. Daarom vind ik het initiatief van deze dokterspost een geweldig initiatief! Tenslotte: grijp deze kans om onder professionele begeleiding te starten en door te zetten. Je hebt een unieke kans maak er gebruik van. Ik ondersteun als oudere ervaringsdeskundige dit project van harte en draag mijn steentje graag bij!"

INFORMATIEAVOND Mathilde Overvest: ,,De informatieavond voor onze patiënten is op donderdag 21 februari om 19.30 uur in de praktijk. Tijdens deze bijeenkomst krijg je uitleg over de cursus en hoe deze kan bijdragen aan een verbeterde stemming en meer energie. De eerste les start donderdag 7 maart om 19.30 uur bij de praktijk en zal ongeveer 45 minuten duren. Inschrijven kan op de informatieavond of bij de assistentes aan de balie. Mensen kunnen zich ook aanmelden via onze Facebookpagina 'Rennen voor je leven'."