• Foto Laura van Ramshorst
  • Foto Laura van Ramshorst

Goudkoorts: Laura van Ramshorst

NIJKERK De Olympische vlam brandt, spannende tijden voor de echte sportliefhebber. Hoe presteert Nederland? De Nijkerkse marathonschaatser Laura van Ramshorst volgt de sporters op de voet. ,,Ik denk dat Esmee Visser de verrassing van deze Olympische Spelen kan worden.''

Naam: Laura van Ramshorst.

Leeftijd: 23.

Werk: Activiteitenbegeleider voor mensen met een verstandelijke beperking.

Mijn favoriete sport op deze winterspelen: Natuurlijk het langebaan schaatsen en shorttrack.

Welke Nederlander wint de meeste medailles? Een lastige vraag wie de meeste medailles gaat winnen. Sven Kramer is natuurlijk de grote favoriet en denk toch dat hij de meeste medailles gaat winnen. Hij rijdt de 5 en 10 kilometer, maar start ook op de ploegenachtervolging en de mass start. Dat zijn toch vier disciplines waar hij start en waar hij natuurlijk veel kans maakt. Ook Ireen Wüst is natuurlijk een rijdster die op veel afstanden vertegenwoordigd is en heeft de laatste paar wedstrijden laten zien dat ze weer op de weg terug is na een slechte start van het seizoen. Ook denk ik dat Sjinke knecht het goed gaat doen, alleen is shorttrack wel moeilijker omdat daar vaak veel valpartijen zijn en veel penalty's worden gegeven.

De eerste winterspelen die ik mij kan herinneren zijn die van… Poe dat is een lastige. Ik denk dat ik de vorige winterspelen het fanatiekst heb gevolgd van de Olympische Spelen waar ik echt nog dingen van weet. Daar voor heb ik het wel gezien, maar kan mij daar weinig van herinneren.

Hoeveel uur ben je tijdens de Spelen aan de buis gekluisterd? Tijdens de spelen zit ik zelf in Zweden voor de laatste natuurijswedstrijden. Wij zullen daar zoveel mogelijk de wedstrijden gaan volgen, maar zijn daar dan ook zelf aan het schaatsen, dus zal dat nog wel lastig worden. Maar de wedstrijden die ik kan zien ga ik zeker kijken.

Mijn favoriete Olympiër? Mijn favoriete olympiër is denk ik toch Esmee Visser. Ik vind het zo gaaf dat een meisje van 21 zonder verwachtingen zich geplaatst heeft voor de spelen. Zij oogt heel rustig en is echt bezig met wat ze moet doen. Goed schaatsen en bezig zijn met haar eigen plan. Dit liet zij echt zien tijdens het OKT, ze liet zich niet gek maken door andere en pakte in de slotfase van de 5 kilometer heel veel terug op haar concurrente en pakte zo de tweede plek. Een mooi sportmoment van het OKT.

Welk land wint de meeste medailles? Vorige winterspelen pakte Nederland de meeste medailles, dat gaat nu niet gebeuren. Dan ga ik voor Noorwegen. Die hebben op alle disciplines goede sporters. Wij als Nederland eigenlijk alleen op het schaatsen en verder niet.

Mooiste moment winterspelen ooit? Het mooiste sportmoment vond ik vorige winterspelen dat Michel Mulder goud won op de 500 meter met één duizendste verschil met Jan Smeekens. Dat was zo spannend om naar de kijken. Je zat thuis op het puntje van de bank met spanning te kijken naar de 500 meters.

Welke sporter gun jij een gouden medaille en waarom? Hier hoef ik niet over na te denken, dat is Marrit Leenstra. Marrit heeft nog nooit een gouden medaille gewonnen, maar doet al zoveel jaren mee en is het altijd net niet. Ik hoop echt dat zij een gouden medaille gaat winnen!

Wie gaat ons tijdens deze Olympische Spelen verrassen? Ik denk dat Esmee Visser kan gaan verrassen. Als zij net zoals op het OKT rustig kan blijven en aan haar plan kan houden zou zij zomaar de verrassing worden van de Olympische Spelen worden.