• Het zwemparcours in de Arkervaart wordt door veel deelnemers van de Flitstriatlon gezien als extra dimensie.

    Marie-Jeanne Sol

Flitsend sporten in de polder

NIJKERK Op woensdag 12 juni is het gebied rond de Arkersluis wederom het podium van de AVN Flitstriatlon. Het evenement was altijd al een succes, maar de verhuizing naar de polder geeft een extra dimensie. ,,Veel deelnemers zijn blij met het parcours én het zwemmen in open water, het is daarmee één van de weinige echte natuurtriatlons."

Rob Schoon

Wedstrijdleider Jos van Vreeswijk is niet alleen trots op het evenement, maar is nog altijd blij dat ze vier jaar geleden zijn verhuisd naar de locatie rond de Arkersluis. ,,We hebben destijds eenmaal gezwommen in het binnenbad, maar vonden dat minder. Met het zwemmen in de Arkervaart heeft de Flitstriatlon een extra dimensie. Daarnaast werken we met een intervalstart, zodat het tot het einde spannend blijft wie de uiteindelijke winnaar is. Dat er altijd veel deelnemers zijn, bewijst dat het wordt gewaardeerd."

SPRINTTRIATLON De flitstriatlon wordt in totaal voor de 24ste keer georganiseerd door de Atletiek Vereniging Nijkerk. ,,Het is zowel voor geoefende deelnemers, als test op snelheid, als voor minder ervaren atleten aantrekkelijk om mee te doen. Het is een relatief kort programma met 500 meter zwemmen, 18,5 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Voor mensen die dat nog niet aandurven, is er daarnaast de mogelijkheid om met een team in estafettevorm mee te doen. Zo kan iedereen deelnemen."

Speciaal is dat er wordt samengewerkt met de Lighthouse Sports Foundation, een organisatie die sportevenementen verzorgd voor kinderen met een speciale behoefte. ,,Deze kinderen worden in een bootje voortgetrokken, rijden mee in een bakje achter een fiets en worden voortgetrokken tijdens het lopen. Het plezier straalt er aan alle kanten vanaf en we zijn blij dat we daaraan kunnen bijdragen."

GOEDE DOEL Naast deze samenwerking, ondersteunt de Flitstriatlon een lokaal goed doel, namelijk de Stichting Leergeld Nijkerk. ,,Deze stichting ondersteunt jongeren tot 18 jaar zodat zij mee kunnen doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Naast de bijdrage van één euro per deelnemer zijn er diverse donaties, zodat we deze stichting kunnen ondersteunen. Jammer genoeg hebben we dit jaar (nog) geen hoofdsponsor, want dat zou zowel de organisatie als de goede doelen extra helpen."

DEELNEMERS Om 18.30 uur gaat het evenement van start op woensdag 12 juni bij de Arkersluis. ,,Eerst starten de teams van de Lighthouse Sport Foundation, een kwartier later gevolgd door de estafetteteams. De individuele deelnemers, dit jaar weer driehonderd, starten vanaf 19.00 uur. Door de estafettestart is het voor toeschouwers erg aantrekkelijk, omdat er steeds sporters zijn te zien."

EXTRA HULP Zoals bij elk evenement kan ook de Flitstriatlon nog hulp gebruiken. ,,Vrijwilligers zijn altijd welkom en het vergt slechts een beperkte inspanning."