• Donny Van Beek duelleert met Zeca (aanvoerder) van Panathinaikos in Amsterdam.

    OLAF KRAAK
  • uefa.com

Donny van de Beek in Europees Elftal van de Week

NIJKERKERVEEN Donny van de Beek uit Nijkerkerveen is door de UEFA opgenomen in het Team van de Week in de Europa League. Hij verkeert in goed gezelschap: Wayne Rooney, Edin Dzeko en Martin Skrtel staan ook in het elftal.

De jonge middenvelder van Ajax was één van de drijvende krachten bij de thuisoverwinning op Panathinaikos (2-0) donderdagavond. Samen met Lasse Schöne en maatje Abdelhak Nouri vormde hij de middenlinie. Donny: ,,We hebben het vanavond wel laten zien." Het duurde wel even voordat Ajax het gewenste ritme te pakken had, vond Van de Beek: ,,We waren twintig minuten zoekende naar ons spel. We spelen niet vaak in deze opstelling en Panathinaikos speelde met vijf man achterop."

De opstelling leek erg op die van de laatste bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys. Ook toen dacht Van de Beek dat het team dat toen speelde ook op Europees niveau zou kunnen acteren: ,,We hebben veel kwaliteit en hebben in de jeugd veel samengespeeld. Daardoor voel je elkaar goed aan. Van te voren vond ik dat wij meer kwaliteit hebben dan Panathinaikos, maar dat is wel een volwassen, ervaren ploeg. Daar moet je eerst nog maar eens van zien te winnen. Dat hebben we goed gedaan denk ik."

De middenvelder, die aanvoerder Davy Klaassen uitstekend verving, hoorde net als de overige basisspelers dat hij vanavond zou spelen. Hijzelf kende het spelen op Europees podium al, voor vier van zijn leeftijdsgenoten was het een debuut. Onder wie Abdelhak Nouri. ,,Daar hebben we het wel over gehad. We liggen samen op een kamer en dan praat je daarover. Het is leuk voor hem dat hij nu ook zijn eerste Europese wedstrijd heeft gespeeld."

Op zijn eigen spel kijkt de negentienjarige Van de Beek positief terug: ,,Ik moet mijn kansen zoals vanavond pakken. Dat is wel gelukt denk ik. Want ik heb een goede wedstrijd gespeeld en dat ik werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd zegt wel wat. Deze wedstrijd zal ik me blijven herinneren. Ik hoop dat de trainer in Luik ook weer voor andere jongens kiest dan in de competitie, want van wedstrijden spelen moeten wij het hebben."

Naast Van de Beek, Rooney, Skrtel (Fenerbahce) en Dzeko (AS Roma) zijn Ruffier (Saint-Etiënne), Srna (Sjachtar), Costa (Sparta Praag), Fortounis (Olympiakos), Tielemans (Anderlecht), Konoplyanka (Schalke 04) en Aduriz (Athletic) geselecteerd na hun sterke optreden.