• Na de winst op de foto met de trotse gidsen voor het Kim II-Sung stadion.

    Bert Ruitenbeek

Bert Ruitenbeek wint de 10 kilometer in Noord Korea

HOLKERVEEN Een hardloopwedstrijd winnen was niet nieuw voor Bert Ruitenbeek, maar de winst in de herfsteditie van de PyongYang marathon zal hij niet snel vergeten. ,,Een supergave ervaring en wat mij betreft voor herhaling vatbaar, maar dan de hele marathon in plaats van de 10 kilometer van nu."

Rob Schoon

 

De hardloopwedstrijd was niet het hoofddoel van Ruitenbeek, die opgroeide in Holkerveen maar inmiddels in Hooglanderveen woont. ,,Ik bedacht in september dat ik wel eens naar Noord-Korea zou willen om te kijken hoe het daar echt gaat. En eigenlijk was het toen vrij snel geregeld met een geweldige vakantie in China en Noord-Korea."

 

VASTE GIDSEN ,,Je mag niet vrij reizen in het land, dat is wel even wennen. Doordat ik echter alleen reisde kreeg ik een erg goede band met mijn twee vaste gidsen. Zij hebben me veel mooie plaatsen en dingen laten zien. En de deelname aan de hardloopwedstrijd kwam eigenlijk als een verrassing."

 

Hoewel Ruitenbeek graag een persoonlijk record had gelopen, was hij met zijn winnende tijd van 35.52 dik tevreden. ,,Ik had in de week voor de wedstrijd niet kunnen trainen, maar mijn tijd bleek ruim voldoende om de tien kilometer te winnen. En het was niet zomaar een wedstrijd, want in Noord-Korea wordt zoiets serieus opgepakt."

 

OPENINGSCEREMONIE Ruim voor de wedstrijd was Ruitenbeek al ter plaatse met alle andere deelnemers. ,,Het was erg serieus met een heuse openingsceremonie. Daar gaf de minister van Sport een toespraak, waarin hij vertelde hoe belangrijk sport is in het land. Ik denk dat die ceremonie zeker een half uur duurde. Dit was overigens de herfsteditie van de PyongYang marathon. In de lente is er nog een editie.

 

Ruitenbeek is amper bekomen van zijn geweldige ervaring of hij denkt alweer aan een vervolg. ,,Ik wil eigenlijk graag nog een keer terug en dan speciaal voor de wedstrijd." De hele marathon heeft de hardloper van 2BFit dan in gedachten. ,,Nog leuker zou het zijn als we met een grote groep kunnen gaan, maar ik denk er in ieder geval hard aan."

 

BIJZONDER LAND Los van de hardloopervaring heeft Ruitenbeek een geweldige vakantie gehad. ,,Het land kent regels en daar moet je je aan houden. Verder is het geweldig mooi en de gidsen hebben me alle bijzondere plaatsen laten zien. De leiders van het land, zowel de vroegere als de huidige staan in enorm hoog aanzien. Dat zie je overal terug; er zijn veel standbeelden, vlaggen en vaandels met afbeeldingen van de leider Kim Jong-un."

 

Ruitenbeek kan nu uit eigen ervaring meepraten over het Aziatische land. ,,Natuurlijk zijn sommige zaken wennen, maar het is echt niet dat er niets kan en mag. Velen spreken er uitstekend Engels en je kan bijvoorbeeld gewoon Amerikaanse tv ontvangen. Ik vond het in ieder geval super gaaf en als het aan mij ligt zien ze me er terug. En dan het allerliefste op het podium van de hele marathon", sluit Ruitenbeek lachend af.