• Michael Dingsdag met een kleine fan

    Nathalie van Heijningen

Afscheidswedstrijd Michael Dingsdag bij Veensche Boys

NIJKERKERVEEN Profvoetballer Michael Dingsdag zal in zijn woonplaats Nijkerkerveen afscheid nemen van zijn actieve voetballoopbaan. Voor hem wordt zondag 4 september (14.30 uur) een afscheidswedstrijd georganiseerd op de velden van voetbalvereniging Veensche Boys.

Kees van den Heuvel

Daartoe wordt een team samengesteld van voetbalvrienden waarmee Dingsdag de afgelopen jaren heeft gespeeld bij onder meer Vitesse, sc Heerenveen en NAC. Dit team, bestaande uit onder anderen Edward Sturing, Steve Promes, Jelle ten Rouwelaar en vele anderen, speelt tegen een team van voetballers uit Nijkerkerveen.

Michael Dingsdag besloot onlangs zijn actieve profvoetbalcarrière bij NAC te beëindigen. De 33-jarige verdediger gaat bij de club uit Breda aan de slag als jeugdtrainer. Dingsdag begon op 6-jarige leeftijd met voetballen bij amateurclub DWS uit Amsterdam. Hij werd vervolgens eind juni 1999 opgenomen in de jeugdopleiding van Vitesse uit Arnhem. Hij debuteerde als 16-jarige in het tweede elftal, in een bekerwedstrijd tegen Willem II.

Dingsdag maakte op 14 oktober 2001 zijn officiële debuut in het eerste elftal van Vitesse, in de streekderby tegen NEC Nijmegen. Vanaf het seizoen '03/'04 speelde Dingsdag wekelijks en groeide uit tot een vaste waarden in het team van de Arnhemmers. In vijf seizoenen Vitesse maakte hij eindklasseringen mee variërend van de vijfde tot en met de zestiende positie in de Eredivisie.

De voetballer verruilde Vitesse in de zomer van 2006 voor sc Heerenveen. Hij vormde in zijn eerste seizoen bij de club een centraal verdedigingsduo met Petter Hansson en speelde bijna alle wedstrijden voor de Friezen. Trainer Gertjan Verbeek benoemde hem in het seizoen '07/'08 tot aanvoerder als opvolger van de vertrokken Hansson. Een seizoen later moest hij de aanvoerdersband afgeven aan Michel Breuer.

Dingsdag eindigde met sc Heerenveen drie jaar achter elkaar op de vijfde plaats in de Eredivisie en één keer als elfde. Hij won in het seizoen 2008/2009 de KNVB-beker met de Friese club. Sc Heerenveen versloeg in de finale FC Twente door middel van een met 5-4 gewonnen strafschoppenreeks. Dingsdag zelf benutte daarin de tweede penalty voor zijn ploeg.

Hij stapte in juli 2010 over van Sc Heerenveen naar FC Sion uit Zwitserland voor een buitenlands avontuur en tekende een 3-jarig contract. Hij speelde in deze drie seizoenen bijna alle wedstrijden voor de club uit Sion. De wedstrijden werden gespeeld in de Super League. Het hoogste niveau in Zwitserland. Op 29 mei 2011 behaalde Michael de beker met Sion-Xamax met 2-0 in het Basel-stadion.

Dingsdag tekende op 18 oktober 2013 eerst een tijdelijk contract tot 1 januari 2014 bij Grasshopper Club Zurich, ook uit Zwitserland. Dit contract werd eind december 2013 verlengd. Hij werd in het seizoen 2013/2014 tweede met de club, drie punten achter kampioen FC Basel. Bij de club uit Zurich speelde hij twee seizoenen.