Waar moet je op letten als je een lening oversluit?

27-09-2019, 16:21 |Van onze partner

Een lening oversluiten kan voor mensen ontzettend handig zijn. Dit is met name als het geval als je meerdere leningen hebt afgesloten, als je een lening oversluit voeg je al deze leningen namelijk samen in een lening. Over het algemeen zal dit ervoor zorgen dat je lagere maandlasten hebt, wat het grootste voordeel is van het oversluiten van een lening. Natuurlijk heb je wel wat dingen waar je op moet letten als jij dit van plan bent, zoals je hieronder kunt lezen. 

Allereerst is het goed om te weten wat een lening oversluiten eigenlijk is en waarom het zo een goed idee kan zijn. Als je een lening laat oversluiten dan krijg je een nieuwe lening. Hiervoor krijg je een groot bedrag waarmee je de bestaande leningen kunt aflossen. Je zult dan dus af zijn van alle kleine leningen en hebt in plaats daarvan een grote lening. Hierdoor heb je minder rentekosten, aangezien een grote lening minder kost dan meerdere kleine leningen. Vaak geldt dat hoe kleiner de lening is, hoe hoger de rente is. Leningen voor een hoger bedrag zijn dus vaak wat voordeliger voor jou. Je weet nu de voordelen van het oversluiten van een lening, maar het is niet meer dan logisch dat dit ook nadelen heeft. Om te beginnen met dat je niet elke leenvorm boetevrij kunt aflossen, dit is namelijk helaas het geval bij eenpersoonlijke lening. Als je zo een lening hebt afgesloten en wilt oversluiten, dan komt het vaak voor dat je een boete moet betalen. Bij andere leenvormen zal dit normaalgesproken niet gebeuren. Het oversluiten van een lening heeft ook als nadeel dat mensen meer geld gaan lenen dan nodig is. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de schulden alleen maar
hoger gaan oplopen, wat niet de bedoeling is. 

Geld lenen bij Overstappen.nl kan op meerdere manieren, er zijn dan ook verscheidene leenvormen die je kunt laten oversluiten. Het is mogelijk bij een persoonlijke lening, maar ook bij doorlopend krediet. Daarnaast kun je postorderkredieten, roodstand op jouw bankrekening en de uitstaande schulden op een creditcard laten oversluiten op een andere lening. Wat het precies kost om een lening over te sluiten hangt van de lening en de bijbehorende voorwaarden af. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de verstrekker van de lening jou vraagt om te betalen voor de kosten van het afsluiten, oversluiten en/of aflossen.