Zwembad te klein of te duur

Henk Brinkman

NIJKERK De gemeenteraad staat nog voor een lastige keuze in tijden van bezuinigingen. Een nieuw zwembad is of te klein voor Nijkerk of te duur.

In 2013 besloot de gemeenteraad tot het slopen van Bad Bloemendal in Nijkerk en De Slag in Hoevelaken omdat op niet al te lange termijn de onderhoudskosten torenhoog zouden worden. Er moest een nieuw zwembad voor in de plaats komen zo mogelijk in samenwerking met Amersfoort. De gemeenteraad had bepaald dat bij de bouw van een nieuw zwembad een exploitatievoordeel van een dikke 5 ton sprake zou moeten zijn. Dat blijkt volgens het college op zich realistisch, maar dan wordt het een heel minimaal zwembad zonder een apart bad voor doelgroepen als senioren en baby's en peuters. En zonder veel mogelijkheden voor recreatie. Het wordt dan een rechttoe, rechtaan wedstrijdbad met 6 banen. Het college acht zo'n zwembad niet passend voor Nijkerk, maar het college kan niet zelf het budget oprekken. Daar gaat de gemeenteraad over.

Voor een nieuw zwembad is verkennend onderzoek gedaan en gesproken met mogelijke partners. Er is overlegd met Amersfoort, maar die gemeente liet kort geleden weten af te haken. Verder is overlegd met exploitant SRO, Zwem- en waterpoloclub Flevo, de KNZB, sportschool Nautilus en korfbalvereniging Sparta. Sparta wil graag een eigen sporthal en mogelijk zou die in combinatie met een nieuw zwembad kunnen worden gebouwd. Maar dan moest de hele club verhuizen en dat bleek geen haalbare kaart.

Uit het onderzoek komen drie varianten naar voren. Een minimaal zwembad, een functioneel bad en een basisbad. Die functionele variant en de basisvariant zijn echter een stuk duurder in exploitatie en overschrijden de door de gemeenteraad gestelde grens van iets meer dan 500.000 euro. Dan gaat het al gauw om bedragen van 6,5 ton of bijna 7 ton.

In een geheime bijeenkomst is de gemeenteraad inmiddels over het probleem geïnformeerd, maar over de uitkomsten willen betrokkenen niets meedelen.

Label:

Zwembad