• ARJEN GERRITSMA GRAPHIC SOUND
  • ARJEN GERRITSMA GRAPHIC SOUND
  • ARJEN GERRITSMA GRAPHIC SOUND
  • ARJEN GERRITSMA GRAPHIC SOUND
  • ARJEN GERRITSMA GRAPHIC SOUND
  • ARJEN GERRITSMA GRAPHIC SOUND

Zeehond 'Hulcky' gevangen en onderweg voor behandeling

NIJKERK Samen met medewerkers van zeehondencrèche Pieterburen, heeft de Dierenambulance Nijkerk en omstreken donderdagochtend de zeehond op Droompark Bad Hulckesteijn weten te vangen. Het vrouwtje werd dinsdagochtend luierend aangetroffen onder een steiger en sindsdien zijn pogingen ondernomen om haar te vangen.

,,Woensdagochtend werden we ook al geassisteerd door deskundigen van Pieterburen, want dit maken wij als Dierenambulance natuurljk nooit mee. Die expertise was zeer welkom", zegt voorzitter Wilma Mulder. ,,Maar ook woensdagavond, met hulp van de brandweer konden we haar nog niet vangen. Vanochtend waren de Pieterburencollega's al om 7.00 uur vanuit het hoge noorden weer present. Eén van hen kon héél langzaam dichterbij komen, op haar inmiddels vaste overnachtingsplekje onder de steiger." Na het gooien van een net, snelden medewerkers van de dierenambulance toe en werd de zeehond 'overmeesterd'. Dat vangen was niet zonder gevaar, leerde Mulder. ,,Ze leven toch in het wild en bijten van zich af. Dat is min of meer vergelijkbaar met een hondenbeet, ondanks die lieve ronde ogen."

De vier maanden oude zeehond hoestte regelmatig en lijdt daarom waarschijnlijk aan longworm, dat zonder behandeling dodelijk kan zijn. Zij gaat nu naar Pieterburen om te herstellen en voor medicatie. ,,Wie een zeehond spot, mag het dier doorgaans een naam geven en wij hebben gekozen voor Hulcky, naar haar vindplaats."

Het blijft volgens Mulder voor iedereen een raadsel wat Hulcky in het Nijkerkernauw te zoeken had. ,,Er leeft wel een groep zeehonden die regelmatig in het IJsselmeer vertoeft, dus misschien is zij daar een afstammeling van. Maar ook Pieterburen heeft dit nog nooit meegemaakt. Voor ons een leerzame ervaring in ieder geval en heel interessant."