• Alle leerlingen met cabaretier Johan Goossens op de foto.

    Corlaer College

'Youp van 't Hek heeft maar een saai leven'

NIJKERK De leerlingen van de kunstklas havo en vwo van het Nijkerkse Corlaer College zijn bloednerveus. Weken van voorbereidingen zijn eraan vooraf gegaan maar nu is het de grote dag. In cultureel centrum Stroud moet de kroon op het werk worden gezet met de voorstelling 'Daglicht' van cabaretier Johan Goossens.

Wijnand Kooijmans

De vraag of het allemaal goed gaat komen is eigenlijk met de komst van de schrijver, leraar en cabaretier al beantwoord. Het gaat er direct allemaal zeer ontspannen aan toe en samen met de leerlingen drinkt de grappenmaker een kopje thee. Aan de kaartverkoop ligt het niet: de leerlingen weten dat vrijwel alle kaarten verkocht zijn, de zaal zal dus behoorlijk volstromen. De scholieren kunnen dan ook rustig naar de show kijken en een avondje gieren van het lachen.

Hoogtepunt van de avond is echter toch de Corlaer College Tour wanneer vijf leerlingen Johan Goossens vragen mogen stellen. Maryse, Roos, Lauke, Joëlle en Julia hebben zich goed voorbereid al moet er weleens even worden geïmproviseerd omdat een vooraf bedachte vraag al wordt beantwoord voor die wordt gesteld. De cameraploeg is inmiddels druk aan het werk om alles vast te leggen. De voorstelling maakt dorstig en Goossens neemt dan ook plaats op het podium met een biertje in de hand.

Omgaan met jongeren is hem als leraar niet vreemd, al geeft hij nog maar één dag per week les. ,,Jullie mogen mij aanspreken met 'je', al probeer ik mijn leerlingen u te laten zeggen", breekt Goossens het ijs. Korte tijd overwoog hij 'meneer pastoor' te worden omdat er dan naar je wordt geluisterd. Maar op z'n achtste wist hij het zeker, toen zijn moeder televisie zat te kijken naar een cabaretier. ,,Dat wilde ik ook worden. Maar ik dacht dat ben je; je kunt het niet worden. Daarom ben ik maar Nederlands gaan studeren."

In 2006 kwam zijn doorbraak met de eerste prijs tijdens het Gronings cabaretfeest. ,,Dan krijg je een impresariaat en kun je worden geboekt." De loopbaan als cabaretier was daarmee een feit. ,,Maar op een gegeven moment ging het niet goed met een voorstelling, ik kreeg slechte recensies en de zalen bleven leeg. Toen ben ik les gaan geven, want er moet uiteindelijk wel brood op de plank komen." Het werd een baan op een ROC. ,,Na een week zei ik tegen mijzelf: 'hier kun je wel een voorstelling van maken.' Je maakt zo veel mee op school."

De lessen zijn nog steeds een inspiratiebron voor hem. ,,Soms ook de afwas, maar ik krijg binnenkort een afwasmachine." Grote toekomstdromen heeft Goossens niet. Hij hoeft niet zo nodig in Carré te staan. ,,Eigenlijk heeft een Youp van 't Hek een saai leven met alleen maar voorstellingen. Voor de klas maak je meer mee dan tijdens optredens." Brigit Kaandorp is één van zijn grote voorbeelden.

De tijd tikt door en ook aan de adoptie van deze voorstelling komt een eind. Rosemarie Landman heeft met Astrid van Schaik de leerlingen begeleid. ,,Er komt volgend jaar zeker weer een Corlaer College Tour. We krijgen inmiddels aanvragen uit meerdere plaatsen. Maar ze kunnen het concept wel kopen. Het is toch erg intensief werken met de leerlingen."