Afbeelding
Eigen foto

Woning van Nijkerkse Kevin en Mendi verkozen tot ‘duurzaamste huis van Nederland’

25 maart 2024 om 20:33 Wonen

Het stel woont al hun hele leven in de gemeente Nijkerk. De Hoevelakense Mendi werkt op Accent praktijkonderwijs in Nijkerk, en ‘echte’ Nijkerker Kevin werkt bij Sigma. Toen het stel in augustus 2018 verliefd werd op het volgens hen onbewoonbaar verklaarde hoekhuis op de Wittenburg, was duurzaamheid nog niet in beeld. ,,We wisten dat we het drastisch gingen verbouwen maar toen we voor het huis stonden dachten we nog niet aan verduurzamen.” 

NIJKERK Het ruim 50 jaar oude huis van Kevin en Mendi uit Nijkerk heeft de titel ‘duurzaamste huis van Nederland’ gewonnen. In de categorie woningen vanaf 1945 tot 2000 met een oppervlakte van minder dan 150 vierkante meter kwam het Nijkerkse gezin als winnaar uit de bus. 

VERBOUWEN

,,De woning stond bekend als het spookhuis van de Wittenburg. Het was zwaar verontreinigd.’’ Volgens het stel was de hoekwoning flink verwaarloosd en moest er ‘drastisch’ verbouwd worden. Rond deze periode werd in het klimaatakkoord vastgelegd dat woningen van het gas af moesten. ,,Toen zijn we gaan denken aan verduurzamen. We wilden toekomstproof maatregelen nemen. En als je eenmaal bezig bent, word je fanatiek.” 

Hun werk werd eerder al beloond met de publieksprijs voor ‘duurzaamste huis van Gelderland’, maar de jury heeft hun woning nu ook de titel ‘duurzaamste huis van Nederland’ toegekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie